07.03.2024 | 11:01
Христо Иванов изнудва за главен прокурор
ДБ имат около 30 депутати, а заедно с ПП 63. Абсурдно е да фантазират, че биха могли с такава подкрепа да овладеят прокуратурата и бухалката за репресии КПКОНПИ, а Борисов и Пеевски да им я дадат от добро сърце

Най-изненадващо преди ротацията, уговорена между ГЕРБ и ПП-ДБ преди девет месеца, избухнаха „непреодолими различия“, провокирани от желанието на Николай Денков да става министър на външните работи, но това е само незначителен повод.

В дълбочина протичат процеси, които започнаха още след убийството на Алексей Петров през август миналата година и които са инспирирани от „Демократична България“, пише „Филтър”.  Убийството на Мартин Божанов-Нотариуса ги катализира, а в светлината на днешните политически скандали то би могло да се разглежда и като опит за насочването им в определена посока.

Неслучайно именно след него Христо Иванов изведнъж забрави, че е седял в скута на Делян Пеевски на мазно турско кафе през последните девет месеца, а медиите на „Америка за България“ внезапно се събудиха за корупцията по високите етажи на властта, която бяха позабравили след началото на сглобката.

В новата история на България убийства като тези на Нотариуса (който е дребна риба) и на Алексей Петров (който беше-голям играч) винаги имат политически мотив. Това не трябва да се забравя, когато се задава основният въпрос кой има полза.

Ако си припомним добре контекста, в който бе убит Алексей Петров, ще забележим една важна подробност: той бе близък до Кирил Петков и „Промяната“ и изигра голяма роля за сближаването между Бойко Борисов, от една страна, и Кирил Петков и Асен Василев, от друга.

Вече са известни срещите по манастири, офиси и ресторанти, в които се е договаряла днешната сглобка. Пред Борисов Алексей Петров е бил гарант за „Промяната“. В публичното пространство излезе дори и снимка на среща между Петров и Борисов, която обаче беше редактирана, защото от нея бе отрязан бащата на Кирил Петков, добил публична известност като Татко Петко.

Според отлично информирани източници още тогава Кирил Петков и Асен Василев са поискали от Бойко Борисов Алексей Петров да бъде назначен за шеф на ДАНС или поне на висока съветническа позиция, каквато имаше по времето на тройната коалиция. В интервю за Нова телевизия тогава самият Алексей Петров заяви, че се вижда като специалист, който би се върнал в ДАНС, за да помогне с каквото може.

Според нашите източници това е уплашило доста хора, но най-вече кръга около „Демократична България“, защото по този начин „Промяната“ щеше да вземе много солидно политическо предимство.

Интересен, но непотвърден факт е, че Асен Василев съвсем наскоро назначи за шеф на агенция „Митници“ съпругата на човек от най-близкото физическо обкръжение на Алексей Петров, който се е грижил включително за сигурността на бившата барета.

Важно е да се разбере, че бракът между ПП и ДБ е по сметка и се държи на принуда, а не на общи каузи и идеи. Идеята на Христо Иванов за коалиция с тях винаги е включвала изчислението, че след като публично се омаскарят, електоратът ще се върне отново към ДБ и традиционната десница. Според нашите източници олигархията зад ПП и ДБ също е била сериозно разтревожена от вероятността Алексей Петров да се върне в службите. Говорим за силни фигури от ранга на Васил Божков, Иво Прокопиев, братя Бобокови и други клиенти на Специализирания съд и КПКОНПИ.

Сигурно всички са забравили дребния факт, че първата работа на „Промяната“ и вътрешния министър Бойко Рашков бе да назначи за началник на неговия кабинет учредителка и кандидат-депутат от тогавашната партия на Божков „Българско лято“.

Нейното име е Елена Караиванова, а тя бе и член на ръководството на партията на Васил Божков. Публично известни са и снимките на Христо Иванов, който влиза в джипа на Пламен Бобоков в близост до парламента точно когато в пленарната зала се водеха горещите спорове за закриването на специализираните съд и прокуратура.

А съвсем наскоро излезе новината, че КПКОНПИ е вдигнала запорите за милиони на Иво Прокопиев. В този контекст трябва да се разглежда скритата мотивация на олигарсите зад „Демократична България“, чието лице е Христо Иванов. Именно те имат полза от чисто криминалната линия със споменатите убийства. Почти веднага след убийството на Нотариуса Христо Иванов е предложил на Борисов и Пеевски Андрей Янкулов за главен прокурор.

Паралелно с това в медиите тече едностранчива кампания, която цели да дискредитира политически Борисов и Пеевски през добре подбрани свидетелства по случая с Нотариуса. Едно от остриетата е съдия от Съюза на съдиите, издържан от „Америка за България“, а другите са Ивайла Бакалова и нейният мъж Веселин Денков.

През 2021 г. спецпрокуратурата обвини Денков по делото за убийството на Станка Марангозова. Самият Денков се е занимавал с лихварство и доста силов бизнес извън нормалните представи за ресторантьорство. Историята на Ивайла Бакалова, която тръгва от конкурса „Мис България“ в най-мутренските години и Илия Павлов, знаят всички.

Двамата бяха извикани в Народното събрание да свидетелстват за Нотариуса, но депутатите от ДБ се опитаха да насочат Бакалова към претоплената история с къщата в Барселона и да провокират директна препратка към Бойко Борисов. На това питане Денков подскочи като ужилен и каза, че няма да участва в политизация на разговора.

Но самото изслушване бе направен опит за натиск, така че да минат исканията на Христо Иванов за главен прокурор и ръководство на новата КПКОНПИ, споделиха отлично запознати източници. Именно това е огромният проблем в настоящата политическа ситуация, а не Външното министерство и шефовете на регулаторните органи.

След убийството на Алексей Петров и Нотариуса олигархията зад Христо Иванов вижда възможност за натиск едновременно срещу ГЕРБ и ДПС по една линия и „Продължаваме промяната“ – по коалиционна такава. Според хора, които са отлично запознати с политическата кухня на България, този опит е обречен на неуспех.

ДБ имат около 30 депутати, а заедно с ПП 63. Абсурдно е да фантазират, че биха могли с такава подкрепа да овладеят прокуратурата и бухалката за репресии КПКОНПИ, а Бойко Борисов и Делян Пеевски да им я дадат от добро сърце.

Всички социологически проучвания показват, че доверието в ПП-ДБ пада. Ако се проведат предсрочни парламентарни избори през юни заедно с европейските, хората на Христо Иванов и Кирил Петков могат да бъдат и трета политическа сила, но при всички случаи позицията им за преговори с Борисов и Пеевски ще бъде още по-лоша и от сегашната.

Повечето политици с опит и комбинативност в техния лагер съзнават това и призовават открито или скрито, но да работят ротацията да мине гладко и сглобката да продължи. Един от тях е Радан Кънев, който тези дни каза, че ако кабинетът падне, всичко ще рухне.

Нашите източници твърдят, че Асен Василев също е категорично против да се ходи на избори, а само Христо Иванов е твърдо за тях. Кирил Петков традиционно и по обясними ментални причини не знае къде се намира и е ту за едното, ту за другото. Засега Борисов е обявил твърдото си намерение да има избори 2 в 1, и то пред широк кръг от партийни активисти на ГЕРБ.

Сигурно е, че ГЕРБ няма да отстъпят от позицията си за коалиционно споразумение, а топката е изцяло в полето на ПП-ДБ, които за пореден път или ще трябва да се унижат и да продължат сглобката след всичко, което изговориха през последната седмица, или да се разделят с властта веднага, да я подарят на Румен Радев (въпреки окастрените му правомощия с новата конституция) и да отидат на избори, които само ще отнемат от днешната им тежест.

Отговорите на всички тези въпроси ще станат ясни най-късно до края на март, защото 9 април е последният срок, в който биха могли да се обявят предсрочни парламентарни избори, които да съвпаднат с европейските. Дотогава тази игра на нерви и изнудване ще продължи с пълна сила.

1 коментар

  1. Калоян каза:

    Иска да бъде шеф на себе си и на всички

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране