23.02.2024 | 12:29
Христо Иванов за Пеевски: Дребна квартална мутра!
Според съпредседателя на ПП, корупционерът от ДПС искал да изглежда като голям политически фактор

Размяната на реплики чрез медиите между шефа на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов не стихва. Вчера водещият политик на Движението остро нападна Иванов, като заяви, че олигарсите зад него искат да вземат прокуратурата, както и че политикът от дясната формация е пил “мазно турско кафе в скута му“, докато са се случвали конституционните промени. Христо Иванов пък коментира, че Пеевски “се самовзривява с пошлости“.

От днешните изказвания и двамата обаче стана ясно, че към момента не се водят разговори за бъдещето на правителството.

Днес за БНР Христо Иванов заяви, че коментарите за това “това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори“. Иванов заяви, че Пеевски иска да тласне страната към избори, защото не е получил това, което иска. И допълни, че ПП-ДБ споделя отговорността за управлението с ГЕРБ и именно от тях очакват насрещна позиция, но за момента няма раздвижване в преговорния процес.

Христо Иванов очерта и какво предстои. “Формулата предвижда Денков да подаде оставка на 6 март. След това ще има преговори в условията на кабинет в оставка, колкото време даде президентът Радев, защото вече ще е в сила „неговият хронометър“, посочи Иванов.

„Ние предлагаме безпрецедентно амбициозен процес на проверки, включване на граждански организации и структури в процеса на номинации, така че да се гарантира максимална конкуренция на входа на процедурата“, заяви Иванов във връзка с избора на кандидати за регулаторите. „Едва накрая на всички тези проверки предвиждаме това, което не може да не се случи в едно мнозинство – решение за кого ще гласуваме. Предвиждаме възможност за вето, с аргументи, които не са свързани с „този е мой, този е твой“. Ако не можем да се съгласим, не избираме никого“, заяви съпредседателят на ПП-ДБ.

По повод обвиненията на Пеевски за “делкане на държавата“, както и че Христо Иванов е настоявал за главен прокурор да бъде избран “ортакът му“ Андрей Янкулов, Иванов заяви, че името на Янкулов е фигурирало в обсъждания на различни етапи, но не е ставало въпрос за пазарлъци. “Няма делкане, а споделяне на политическата отговорност“, заяви политикът.

Пред журналисти в парламента пък Пеевски повтори, че правителството го има благодарение на ДПС, както и че този, който се опитва да тласне страната към избори, е Христо Иванов, който “избива комплекси и иска да е лидер на нова партия“. И допълни, че авторът на меморандума, който се превърна в ябълката на раздора за ПП-ДБ и ГЕРБ, е Христо Иванов. “Като гледам всички танцуват по малката бъбрива Шехерезада Христо и той ги подвежда“, заяви Пеевски. И допълни, че в момента няма разговори за бъдещето на правителството.

Не закъсня и отговорът от Христо Иванов. Пред пленарната зала той заяви, че Пеевски “много болезнено преживява идеята, че 100-те процента контрол, който досега е свикнал, че му се дължат, вече не могат да продължат по този начин“. И допусна, че водещият политик на ДПС вероятно има притеснения и заради случая с Мартин Божанов – Нотариуса и случващото се заради този казус. Не уточни обаче какви биха могли да са тези притеснения.

С течение на деня спорът ескалира. Според Пеевски “Христо Иванов винаги е пречел ДПС да бъде с демократичната общност. За Христо Иванов хората от ДПС са второ качество“. Политикът-бизнесмен призова журналистите да попитат кой олигарх е на бързо набиране в телефона на Иванов.

1 коментар

  1. Адам каза:

    Веднъж и червеното отроче Бойкикев да е прав!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране