27.06.2015 | 12:53
Хрушчов незаконно дал Крим на Украйна
Конституцията на СССР не е позволявала на генералния секретар на КПСС да променя граници на републики
Сергей Миронов

Предаването на Крим на Украйна през 1954 г. е било противоконституционно, обяви Главната прокуратура на Русия в отговор на въпрос на лидера на партията „Справедлива Русия“ Сергей Миронов.

Отговорът, подписан от заместник-главния прокурор Сабир Кехлеров, е публикуван в блога на Миронов. В края на март той каза на журналисти, че е отправил депутатско питане до главния прокурор Юрий Чайка дали е законно предаването на полуострова на Украйна.

„Нито конституцията на РСФСР, нито конституцията на СССР не е давала право на президиумите на Върховните съвети на РСФСР и СССР да разглеждат въпроси за изменение на конституционно-правовия статут на автономните съветски социалистически републики, влизащи в състава на съюзните републики“, се казва в заключението на Главната прокуратура.

Добавя се, че в конституцията на СССР се регламентира изменението на границите между съюзните републики, но не се дават пълномощия на Президиума на Върховния съвет на СССР да изменя териториите на съюзните републики. Накрая се посочва, че „приетите през 1954 г. решения на президиумите на Върховните съвети на РСФСР и СССР за предаване на Кримска област от състава на РСФСР в състава на УССР не са съответствали на конституциите (основните закони) на РСФСР и СССР“.

Както припомни неотдавна президентът на Русия Владимир Путин, инициатор на предаването на полуострова на Украйна „бе лично“ Никита Хрушчов – лидер на СССР от 1953 до 1964 год.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране