02.04.2020 | 19:35
И Даниела Дариткова е заразена с коронавирус
Положителна проба е дала и депутатката от ГЕРБ Даниела Дариткова

След проведените тестове сред всичките депутати в парламента положителен резултат са дали председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова, съобщи Нова тв. Така болните от коронавирус народни представители стават трима, след като преди два дни стана ясно, че д-р Хасан Адемов от ДПС е заразен.

Д-р Дариткова и Даниела Малешкова се намират в добро състояние и нямат никакви оплаквания. Те ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни у домовете си.

“За съжаление днес ми бе потвърдена положителна проба за коронавирус. Това налага следващите 28 дни да остана под карантина в дома си. Чувствам се добре, нямам никакви симптоми на заболяването. Ще бъда на разположение на моите пациенти и ще ги консултирам по телефона. В лекарския кабинет, където е практиката ми, ще бъда замествана от колеги. През последната седмица, когато съм преглеждала пациенти, съм спазвала всички противоепидемични правила и няма риск да съм ги заразила”, написа д-р Дариткова във фейсбук профила си.

По-рано днес от Националния оперативен щаб съобщиха, че новите лабораторно доказани случаи на коронавирус са 8, като всички са в София. 457 са общо потвърдените случаи до момента, 179 пациенти са в болница, 18 от тях – настанени в интензивното отделение. Починалите са 10, а оздравели и изписани след болнично лечение –  25.

20 от потвърдените случаи са на медицински персонал. А общо по области разпределението на заразените е: Благоевград – 14; Бургас – 20; Варна – 23; Велико Търново – 3; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 27; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 11; София – 274; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.

Рано сутринта от щаба съобщиха, че предстоят изследвания на стенографи, квестори, парламентарни секретари, охрана, шофьори. А шефът му ген. Венцислав Мутафчийски засегна и други парливи теми тогава.  “Има сигнали за отпратени по домовете болни с пневмонии. Стъписването по места е голямо все още и не могат бързо да отговорят на очакванията. Разговарях с шефа на болницата в Благоевград и полицията. Твърдението, че починалите майка и дъщеря там са били върнати, не е вярно”, коментира той.

Той коментира и проблемът с нарушеното функциониране на лечебните заведения. “Болниците са изправени пред трудно положение. Заради карантинния период са лишени от възможността да осъществяват планова дейност. Това не може да бъде оставено до безкрай. Трябва да бъдат оформени “Чисти зони” и “Зони с коронавирус”, за да се лекуват и други пациенти. Тежка е тенденцията за заразяване на лекари и това е в световен мащаб. Пациентите попадайки в болница, често не могат да бъдат различени. Непрекъснато апелираме нашите колеги да работят със защитни средства. Имаме докладван случай за рентгенолог и лаборант без защитни облекла. Трябва да смятат всеки пациент за потенциално заразен, независимо в какво състояние е. Този принцип не трябва да се охлабва по никакъв начин. Най-вероятно откриваме 2 от 11 души и трябва фанатично да спазваме физическото дистанциране”, каза ръководителят на оперативния щаб. Той натърти, че срещания симптом за коронавирус остава температура и кашлица, но при немалко пациенти се забелязва също загуба на вкус и обоняние.

Нови референтни лаборатории ще бъдат разкрити към РЗИ, болница “Лозенец”. Бързи тестове са направени на около 200 полицаи и 400 военнослужещи, като всичките са отрицателни. За момента в МВР болница се лекува вече 10-ти ден граничен полицай.

1 коментар

  1. ее каза:

    а боко кога???

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране