07.02.2016 | 1:08
И Иван Срацимир светна във Видин
Монументът е дело на скулптора Александър Хайтов

Във Видин бе монтиран паметник на цар Иван Срацимир, управлявал видинското царство от 1356 до 1396 година. Фигурата е част от проекта на общината за обновление на парк „Рова”, чието изпълнение приключи в края на миналата година.

Паметникът е изработен от скулптора Александър Хайтов за три месеца и половина. Той изобразява царя в цял ръст, облечен с епитрахил. В лявата си ръка държи торбичка с пръст, а в дясната – жезъл. На главата има царска корона. Височината на фигурата е 2,30 м. Нощем три кръста, които се намират на торбичката с пръст, жезъла и короната, светят със светлините на националното знаме.

Около паметника веднага се струпаха видинчани. Повечето от тях го харесват и споделят, че той предизвиква гордост. Видин е трябвало отдавна да има този паметник. Други критикуват светещите кръстове с цветовете на трибагреника, който по това време не е бил национално знаме. Според тях, той приличал на цар Самуил в София, дело също на Александър Хайтов. Флагът на видинското царство е бил червен с бял кръст.

В сряда паметникът ще бъде приет от специална комисия на общината. Историци са поискали от общината монументът да бъде открит с общоградско тържество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране