30.12.2023 | 13:45
Идва сняг и студ: Времето през януари – от минус 13 до плюс 18 градуса
Сняг се чака най-рано след 5 януари

Първите дни на новата 2024 г. ще бъдат с по-високи температури от обичайните, а застудяване се очаква в края на седмицата, прогнозират синоптиците от НИМХ.

През първия месец на годината температурите ще са от минус 13 до плюс 18 градуса, но като цяло метеоролозите очакват средната температура да бъде около нормата. Това означава между минус 2 и 1 градус за Северна България и високите полета, от 0 до 4 градуса за Горнотракийската низина, долината на Струма и Черноморието, и от минус 3 до минус 10 градуса за планинските райони.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м. През януари динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена. Около 3 януари се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините – от сняг. След 5 януари има повишена вероятност за преминаване на средиземноморски циклон и създаването на валежна обстановка, като на места валежите ще бъдат значителни. Температурите ще се понижат и в Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг.

През повечето дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести валежи: в Северна и Западна България предимно от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд, в отделни дни преминаващ в сняг. Температурите ще бъдат близки, а на места и по-ниски, от обичайните. През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за обстановки с валежи има в началото и средата на периода.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране