10.05.2016 | 0:01
Имената на 10 българи изплуваха в новите „Панамски досиета“
Само след минути секцията на сайта за България беше недостъпна

Имената на 10 българи изплуваха в новите „Панамски досиета“. В 21 часа българско време в секцията за България можеха да се видят имената на Делян Пенков Лилов, Десислав Маймаров, Милен Пантелеев, Милко Минковски, Николай Колев, Сахар Уади Шахин, Стефан Боп, Татяна Канаева, Венцислав Николов Дамянов и Ехуда Бранд, пише news.bg. Малко по-късно секцията на сайта за България беше недостъпна.

Международният консорциум на разследващите журналисти и германският вестник „Зюддойче цайтунг” решиха на 9 май в 21 часа бълг. Време да дадат пълен достъп до близо 200 000 документа, в които има данни за фирми и частни лица с офшорни сметки.

Данните са най-голямото изтичане на секретна информация за офшорни сметки в историята. Преди година анонимен източник предоставя на журналисти от „Зюддойче цайтунг” 2,6 терабайта информация от панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека“, занимаваща се с откриване на сметки на клиенти в офшорни зони.

Данните, които бяха публикувани, не са пълният комплект от документи, които анонимният източник е предал на „Зюддойче цайтунг”. От тях са изчистени лични данни като номера на сметки, имейли и транзакции.

В отворените данни ще могат да се търсят най-вече фирми и техните официални собственици. Кой седи зад тях обаче е въпрос на журналистическото разследване, поясняват от консорциума.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране