06.03.2018 | 0:01
Италия каза „НЕ“ на Европейския съюз на Меркел
Нито една партия не получи достатъчно мнозинство, за да може да сформира правителство

Нито една от политическите сили в Италия не получава достатъчно мнозинство на неделните парламентарни избори, за да получи правото да сформира следващото правителство, сочат данните на МВР, получени от повече от 90% от избирателните секции.

Истински триумф постига антисистемното обществено-политическо „Движение пет звезди“ (Д5З), което на изборите за Сенат в многомандатните райони, където се гласува по пропорционалната система, получава над 31.5% от гласовете. Според новия изборен закон по пропорционалната система се разпределят 61 на сто от парламентарните мандати. Лидер по брой на получените гласове е обединената коалиция на десноцентристките сили, която на изборите за горна камара събира почти 37.5 на сто. Тя обаче е далеч от нужните 40%, които биха й осигурили мнозинство в Сената.

С най-много гласове в дясната коалиция – над 18 на сто, е бившата Северна лига, която сега е регистрирана само като партия „Лига“, начело с Матео Салвини. За пръв път тя има доста повече гласове на избори от съюзника си, партията на Силвио Берлускони „Напред, Италия“, която взе 14 на сто от бюлетините. Според местни анализатори, става дума за сериозно поражение на Берлускони и очевидна промяна в съотношението на политическите сили в десния фланг.

Основният губещ безспорно е Демократическата партия, която беше в управлението през последните 5 години. Тя остава дори под 20% на изборите за Сенат, което е с 6 на сто по-малко, отколкото събра през 2013 г. Прогнозите на експерти, базирани на данните на МВР, сочат, че десноцентристкият блок може да получи в Сената 134 места, а Д5З – 114. Демократическата партия с левите си съюзници ще има само 51 места.

Така нито една политическа сила не събира 158 места – минимум, нужен за получаване на мнозинство в горната камара. Кандидатите за премиер обаче са налице. „Движение пет звезди“ е готово да сформира правителство, заяви в понеделник на пресконференция в Рим лидерът на движението Луиджи ди Майо. „Смятаме, че носим отговорност да дадем на Италия правителство“, каза Ди Майо.

Политикът добави, че десноцентристката коалиция може и сумарно да има повече гласове, но не събира достатъчно, за разполага с достатъчно места, за да формира собствено мнозинство. Салвини обаче бе категоричен, че партията му е извоювала изключителна победа и има отговорност да управлява. Той обаче заяви, че няма да участва в „супа минестроне“, явно имайки предвид широка коалиция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране