20.12.2022 | 13:13
Иво Прокопиев осъди прокуратурата да му плати 40 000 лв.
Това е обезщетение за незаконното обвинение за пране на пари

Бизнесменът и съиздател на „Икономедия“ Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева обезщетение заради повдигнатото срещу него незаконно обвинение за пране на пари. Прокуратурата ще трябва да плати още близо 5000 лева разходи по делото, водено по Закова за отговорността на държавата, пише Mediapool. Решението на Софийският градски съд не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред апелативния съд.

Делото за пране на пари беше заради продажбата на компанията за добив и преработка на индустриални минерали „Каолин“. Прокуратурата твърдеше, че Прокопиев и двама негови партньори са знаели, че имуществото, което продават, е придобито чрез престъпление. „Каолин“ бе продадена на немската компания „Кварцверке“ (Quarzwerke) през 2013 г.

Въпросното дело срещу Прокопиев е пореден провал на шумно рекламирано от прокуратурата разследване, което изначално изглеждаше обречено на неуспех и бе тълкувано като произвол срещу съиздателя на критичните към властта издания „Капитал“ и „Дневник“. В крайна сметка прокуратурата сама се отказа и прекрати делото.

През 2019 г. прокурори нахлуха в офисите на Прокорпиев на бул. „Цар Освободител“, за да събират доказателства. Тогавашният шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек твърдеше, че с повдигнатите обвинения не се засяга издателската дейност на Прокопиев. Тази теза бе повтаряна многократно и от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров (междувременно Цацаров оглави антикорупционната комисия КПКОНПИ, а после подаде оставка и се върна във върховната прокуратура, където му обособиха отдел, който да оглави).

Делото за пране на пари срещу Прокопиев започна по сигнал на известния бивш тв водещ и евродепутат Николай Бареков на 25 юни 2012 г.

В решението, с което се присъжда обезщетението на Прокопиев за незаконното обвинение, Софийският градски съд посочва, че бизнесменът е пострадал от повдигнатото обвинение, защото когато то е за „пране на пари“, името на човека е опетнено, а ако става въпрос за крупен предприемач, това е и проблем в бъдещата комуникация с потенциални партньори и клиенти. „Поне в българското общество е известно, че г-н Прокопиев е разследван. Това, че е оправдан, едва ли е широко разпространена и осмислена новина. Последиците от неоснователното обвинение и последвалото производство, вероятно ще намаляват във времето, но никога няма да се заличат изцяло (освен това, публикациите в интернет остават, макар и в кеширани версии, могат да се намерят лесно при търсене години по-късно, като това е така и въпреки „правото на забравяне)“, пише съдът. Според него едва ли може да се очаква от търговски субекти в държави с традиционно демократично управление и адекватно действаща съдебна система, някога изцяло да възстановят доверието си към Прокопиев и свързаните с него дружества. „Следва да се подчертае, че икономическите загуби на дружествата, не са предмет на делото“, уточнява съдът.

Прокопиев бе подсъдим и за продажбата на държавния дял на от дружеството EVN. Обвиняеми по това дело бяха и бившите министри от първия кабинет „Борисов“ – Трайчо Трайко и Симеон Дянков. По него Прокопиев бе обвинен за едно изказване по време на заседание на Съвета за социално сътрудничество. Тримата бяха напълно оправдани от съда на две инстанции, а прокуратурата се отказа да протестира пред върховния съд. Сега тримата имат право да осъдят прокуратурата и за това незаконно обвинение.

Въпреки че Прокопиев е напълно оправдан, негово имущество за близо 200 милиона лева продължава да бъде запорирано.

В Бургаския окръжен съд се води паралелно дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество от близо 198.5 милиона лева от законната продажба на „Каолин“. Второто дело на КПКОНПИ за конфискация на имущество на семейство Прокопиеви бе спряно от Софийския градски съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране