31.03.2020 | 22:02
Иво Прокопиев видя атака срещу независимите медии в запорите на КПКОНПИ
Според него обезпеченията са размахан пръст заради негова статия, критикуваща кризисните мерки на правителството

По искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ съдът е наложил обезпечителни мерки върху имущество за 451 хил. лв. на бизнесмена Иво Прокопиев и съпругата му Галя. Това обявиха от КПКОНПИ във вторник, макар че запорите и възбраните са от средата на февруари. Преди това за блокираното имущество съобщи Нова тв.

„Целта на наложените запори е да се нанесат вреди на бизнеса, за да се ограничат възможностите за финансова подкрепа на медиите“, коментира пред „Медиапул“ Прокопиев, който е и издател на „Дневник“ и „Капитал“. „Вижте времето, в което това се прави. Освен за КПКОНПИ, за всички останали, подобни действия по изпълнителни производства са забранени по време на извънредното положение. Явно има и друг щаб – за политическа репресия по време на кризата и той също е много активен. Седем метрова рибарска лодка беше представена като яхтата на Пол Алън“, коменира още бизнесменът.

Според него обезпеченията са размахан пръст заради негова статия, критикуваща кризисните мерки на правителството. „Промените в законодателството, правени под натиска на политическата целесъобразност, ни вкараха в изключително опасна спирала на орязване на основни права. Вече няма достатъчно законова защита на правото на собственост, свободното изразяване е под огромен натиск, свободното придвижване беше ограничено заради вируса. Ако това не спре, съвсем скоро България няма де е нито демокрация, нито пазарна икономика“, допълва Прокопиев.

Това е второто производство за конфискация, водено срещу Прокопиев. По първото преди 2 години пред Окръжния съд Бургас срещу семейството и три дружества беше предявен иск за отнемане на имущество в полза на държавата с цена от 198 927 389 лв. Делото е спряно.

Сегашното производство е след проверка, започнала през август 2018 г. По него са запорирани акции, сметки, както и моторна лодка „Merry Fisher 795 Marlin“.

По думите му новата атака не е толкова помпозна материално, няма искове за милиони или претенции към бизнеса, но е изключително лична. Блокирана е и сметката на съпругата ми Галя, лични вещи, повече с емоционална стойност, отколкото финасова. (Това е) Класически тормоз. „Съдът вече се явява един формален регистратор“, коментира той.

„През цялото това време дейността на фирмите със запорирани акции е силно затруднена. КПКОНПИ знае много добре, че няма никакви правни основания да спечели подобен иск, но използва процедурата и запорите като форма на наказание. Голямата цел е да се делегитимира публичната позиция на „Капитал“ и „Дневник“ и да се оказва постоянен натиск върху медиите. Във времена на криза като сегашната, оцеляването на независимите медии е много трудно без подкрепа“, коментира Прокопиев, който съди държавата в Страсбург.

Годината на КПКОНПИ

От КПКОНПИ във вторник огласиха и доклада за дейността си през 2019 г. От документа се разбира, че за годината комисията е намерила конфликт на интереси в 14 от проверяваните от нея случаи. Като общият размер на наложените санкции по тези решения е 203 538 лв. Става ясно още, че служителите на КПКОНПИ са участвали в 9 антикорупционни акции на прокуратурата, повечето от които срещу кметове. През 2019 г., с влезли в сила съдебни решения, е отнето имущество в полза на държавата в размер на 8 777 714 лв., съобщават още от комисията, включително 37 недвижими имота и 119 моторни превозни средства.

3 коментара

  1. Златко каза:

    Задава ли се затвор за Иво Прокопиев?

  2. Красен каза:

    Задава ли се затвор за Иво Прокопиев?!?

  3. Анонимен каза:

    Независма медия е тази която съобшава фактите безпристрастно а такива в България май няма.А рибарската му лодка е с две предназанчения семейни разходи и риболов, на цена от 90 000-100 000 долара. Не се касае за дървена рибарска лодка както и не изгежда и като таква рибарска лодка, но не е и луксозна яхта води се за водно SUV.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране