29.03.2024 | 16:13
Избори в Турция решават дали идва краят на Реджеп Ердоган
"Съдбата" на Турция ще се реши от близо 64 млн. регистрирани избиратели

Избори за „съдбата на Турция“ в опит за предпазване от „врагове отвън“, които не понасяли възхода на страната в региона и света и причаквали в засада… Тези остри послания на президента Реджеп Тайип Ердоган на митинг в Северна Турция биха били съвсем типични за митинг, ако вотът не бе за местни власти. И ако Ердоган не бе най-активният участник в кампанията, обикаляйки неуморно страната, без дори името му да е на бюлетината.

„Съдбата“ на Турция ще се реши от близо 64 млн. регистрирани избиратели, които ще гласуват за местна власт в 4 хил. населени места, а внушаването на „безпрецедентен“ залог не е ново. То бе в кампанията на Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и през 2019 г. След вота загубата на големите градове поразклати властта на президент, изглеждал 20 години непобедим пред урните и останал без Истанбул, където започна изстрелването му към политическия връх с кметски мандат през 1994 г.

Изборите в неделя може да са още по-важни, пише Дневник. От тях може да зависи какво ще реши да направи Ердоган до 2028 г., когато (както той сам припомни) изтича последният му мандат по конституция. Основната опозиционна партия би искала да позиционира действащия кмет Екрем Имамоглу като следващия президент след ерата Ердоган. Критици на властта се опасяват, че загубата на град като Истанбул ще даде криле на управляващите и ще направи „ерата след Ердоган“ невъзможна. Засега.

Затова, най-малкото в Истанбул, подходът на Ердоган от 2019 г. е и подходът на Имамоглу от 2024-а. Ако Имамоглу спечели, идеята за нов президент на Турция през 2028 г. ще изглежда по-лесно осъществима, особено след като миналата година Имамоглу не получи шанс да я тества на практика.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране