19.11.2022 | 15:56
Изчезналият Сашко е намерен жив
Детето е открито в местността Червена могила край Радомир

2-годишният Александър е намерен жив в местността Червена могила край Радомир, на 18 км от Перник.  От МВР потвърдиха, че детето е открито живо в труднодостъпна местност. Свалено е от там на ръце. Няма следи от насилие.

Александър е намерен от планински спасители. Момчето е било контактно и е поискало вода. Към момента вече е в столичната болница „Пирогов“, където му ще му бъдат направени прегледи и изследвания.

Вчера бащата обяви награда от 100 000 лв. за намирането на детето.

Сашко беше в неизвестност от 9 дни, след като изчезна на 11 ноември.

Детето е оцеляло, защото се е борило. Планината е тегава, само от южната страна има 20 дерета. Няма конспирации. Мястото е дълбоко дере, от южната страна. Вчера набелязахме нови зони, където предположихме, че може да е детето. Зони, почти непроходими. Направихме си някои изводи – къде реални, къде нереални, и успяхме. Детето е било в безпомощно състояние. По вида му си личи, че се е движило – мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода,сгряхме го. Планината може да е майка, може да е мащеха. В случая е била майка. И той се е борил“, обясни спасителят Милко Михалков по време на брифинга. Той изрази изумлението си, че детето е успяло да оцелее толкова време на такова място. „Оцеляло е само, ние просто му помогнахме да се прибере. То е боец“, сподели възхищението си той.

Никой не се нае да обясни как Александър е стигнал до тази местност. Предположиха, че детето се е опитвало да стигне до населено място, но е объркало посоката. Районът вече е бил обхождан, но вероятно издирващите са го пропуснали, тъй като се е движило. Районът се намира на 7 км от профилакториума в Перник, където изчезна преди 9 дни. Полицията засега няма данни някой да го е приютил или държал.

При откриването му момчето е било контактно и е поискало вода. „Като го видях да лежи в дерето, се стъписах. Стоях около 5 секунди и само го наблюдавах. То си пое дъх и разбрах, че е живо. Поиска вода“, разказа Веселин Георгиев, първият спасител, който го открива. „Съблякохме мокрите дрехи, завихме го, за да го затоплим и го свалихме надолу на ръце“, допълни Веселин.

Александър вече е в столичната болница „Пирогов“, където му ще му бъдат направени прегледи и изследвания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране