28.12.2022 | 11:17
Издирваният от Русия Христо Грозев се крие на друг континент, страхува се да не бъде убит или отвлечен
Страхувам се повече някой на своя глава да не реши да ме отвлече или убие, сподели представящият се за разследващ журналист

Издирваният от руските служби Христо Грозев сподели, че е на друг континент и смята да остане там от съображения за сигурност. Той призна, че се страхува за живота си.

„Страхувам се от това, което на руски наричат „ексцес на изпълнителя“, т.е. някой, който ще реши да свърши на своя глава услуга на Кремъл и да ме убие или да се опита да ме отвлече. Това е по-големият риск“, каза разследващият журналист в интервю за „Здравей, България“ по Нова телевизия, взето по Вайбър.

След като водещият Виктор Николаев го пита дали крие местонахождението си, той отговори, че се налага, не го правил нарочно, а после добави, че когато бил обявен за международно федерално търсене в Русия, се намирал на друг континент. „Затова реших да остана известно време там. Нека да не конкретизирам“, заяви Грозев.

На въпроса дали ще промени маршрутите, по които пътува, той отговори, че това е очевидно. „Поне от две години с колегите ми имаме особен режим на пътуване с купуване на билети в последния момент, за да не може да бъде лесно разгадано къде отиват и какво разследват. След това обявяване за издирване обаче нещата минават на качествено друго ниво и сега, за да се върна в Австрия, където живея, ще трябва да променя значителна част от билетите си, за да не попадна в териториално пространство на страна, която може да извърши услуга на Кремъл“, изтъкна издирваният българин.

След като Николаев го пита дали се тревожи, че може да бъде ликвидиран от руските служби или смята, че списъците им са формалност, той отговори, че по-скоро напротив, тъй като включването на чуждестранен гражданин в листата за федерално търсене, е прецедент. „Има случаи с дългогодишни криминални дела в Русия, но в случая аз съм един от серията журналисти, които досега са били само руснаци“, заяви Грозев.

„Поне от 2-3 години ФСБ имат огромен проблем с нашите разследвания. Получавали сме сигнали от източници, които са работили в руските служби, да внимаваме с новите познанства, с хора, които искат да се запознаят с нас, с мен конкретно“, добави той.

Издирваният от руснаците журналист отрече да е агент на британските служби МИ-6 (б.а. английското разузнаване). „Ако дори част от това беше вярно, това означава руснаците да имат тези доказателства, или поне някакви кадри, хакнати e-mail-и, или комуникация, която да посочва такива връзки, за тях щеше да е един новогодишен подарък да ги публикуват и веднъж завинаги да си решат проблема с „Белингкат“, с Грозев и т.н. При положение, че само говорят въпреки милиардите, които имат за разузнавателни средства, за хакване и т.н. означава, че това е една измислица“, коментира той.

„Това с МИ-6 беше пуснато в контекста на един филм, сниман от вас, за който руснаците твърдят, че представлява опит украинските служби да отвлекат руски самолети, като обявят руски пилоти срещу пари да предадат руско въоръжение, конкретно самолети“, обясни водещият.

„Не знам каква е причината да бъдат включен в списъка на национално издирване, което е абсурд. Аз съм наел адвокати в Русия, които са смели и в момента обслужват правните интереси на над 40 журналиста с подобен статут. Те не могат да разберат в какво точно съм заподозрян или обвинен“, отговори Грозев.

„Имаше документален филм, който продължаваме да снимаме. Той показва игрите на двете страни в този военен конфликт – на Русия и на Украйна. Техните специални служби правят интересни шпионски разработки. Една от тях е приемането на закон в Киев, който поощрява финансово руски офицери, които се предават заедно със своята тежка техника – танкове, самолети, подводница. Има награди за тях“, разказва той.

„Започнахме да снимаме именно за такава операция, при която украинците се опитват да убедят руски пилоти да спрат да бомбардират градове срещу заплащане. Много бързо обаче открихме, че руснаците също знаят за тази операция и се получава надиграване на двете специални служби. Този филм рано или късно ще излезе“, добави разследващият журналист.

„Вчера наех адвокат, който е от правозащитната организация „ГОРА“. Вече втори ден не може да получи информация, макар че се е обърнал от мое име. Очаквам днес да я получим, ако не я имаме от посланик Митрофанова“, добави той.

„През 2016 г. попаднах в полизрението на руските служби с разследването за сваления малайзийски „Боинг“ и обективно ясно за мен стана, че съм дразнител. Всяка година ходех в Русия да обучавам журналисти. През 2016-та също бях там, но на излизане от страната ми бе сложен черен печат. Представител на ФСБ дойде да ми го удари. Когато го питах за причината, дамата, която е майор, ми обясни, че сам би трябвало да я знам“, разказва Грозев.

„През 2019 г. бе нанесен удар по руските служби за убийство в Берлин, което представители на ФСБ извършиха. Беше ликвидиран чеченски бежанец и ние доказахме в съда. Нашето разследване бе основното доказателство в съдебната зала, заради което бе осъден доживотно представител на ФСБ. Той е в берлински затвор и в момента“, добави журналистът.

„В края на 2020 г. открихме кой е отровил Алексей Навални (б.а. руски опозиционен лидер), но го направихме по начин, с който унизихме ФСБ, тъй като имаше обаждане, при което представител на тази служба си разказа всичко. За мен това е момента, в който определени инструкции са били спуснати от самия Владимир Путин“, подчерта той.

Грозев сподели, че правителствата на Холандия, Австрия, Швеция и Естония са му предложили подкрепа, а заради забавената реакция на българското МВнР смята, че властите у нас действат под натиск.

„Войната, която Русия започна и няма да свърши само с Украйна, е империалистическа, културна, в която се опитват да елиминират всякаква идентичност, освен тази на руския свят и естествено в региони, в които има значително българско малцинство. То се конкурира с тази идея за величието на руската култура. Тези, които са на власт в Москва, се отнасят с огромно пренебрежение към България като с нисша раса. Затова е плачевно това, че има толкова много креманофили в страната ни. Това не е споделена любов“, коментира той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране