27.09.2018 | 0:01
Издирват Симеон Дянков да обясни произход на доходи
Бившият министър Трайчо Трайков има срок до петък да докаже доходите си

Антикорупционната комисия издирва ексминистъра на финансите Симеон Дянков, който също като Трайчо Трайков трябва да обясни произхода на средствата си. Бившият енергиен министър и настоящ общински съветник Трайчо Трайков има срок до петък, за да докаже доходите си.

Съдът наложи запор на имотите, акциите, влоговете и депозитите му. Решението на съда е заради установено несъответствие между доходите и имуществото му в размер на близо 2.5 милиона лева за 10 години.

Проверката срещу ексминистъра е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Делото е върнато на специализираната прокуратура за доразследване, а освен Трайков, подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков. Антикорупционната комисия е открила несъответствия между декларираните и действителните доходи на бившия енергиен министър.

„Тепърва предстои развитие на това производство, след като лицето ни даде една декларация и ни обясни откъде са неговите средства. Възможно е те да са от законен произход. Но ние сме видели едни 2.4 млн., и те нямат – поне за нас законен източник”, каза Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Адвокатът на Трайчо Трайков съобщи, че ще обжалва решението на съда за запор. „В съдебното производство г-н Трайков ще установи законността на всеки лев, стотинка, марка, долар и евро. Защото той никога не е придобивал нито един лев, нито каквато и да е друга монетна или хартиена единица по незаконен начин”, заяви адвокат Георги Атанасов.

Адвокатът твърди още, че не е видял документите по запора, тъй като доскоро те били секретни. Според комисията обаче, Трайчо Трайков лично се е запознал с материалите и до два дни трябва да обясни произхода на доходите си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране