20.06.2015 | 13:17
Как една пловдивска измамница си гради фалшива репутация
В интернет Ваня Тучева минава за гуру в неправителствения сектор
Камен Колев

От седмица медиите у нас напоително отразяват скандала с инженер Ваня Тучева, председател на Асоциацията за използване на информационните технологии от земеделските производители в България. Блондинката е обсъждана нашироко и в социалните мрежи.

Името на оглавяваното от нея сдружение може да се сравнява по тежест с това на НАСА, а целите му – с тези на Масачузетския технологичен институт. 39-годишната бизнесдама с омайна външност е неизбежен гост на повечето бизнес форуми в Пловдив и региона. Няма събитие на панаира, на което тя да не присъства, няма форум в Аграрния университет, където да не бъде забелязана.

Но въпреки това, тези, които я засичат по подобни мероприятия, не знаят почти нищо за нея. От публичните регистри става ясно, че седалището на организацията й е в нейния дом в пловдивския панелен район „Тракия“. Историята й започва от подозрения за усвоени 2 милиона евро за нищо и никакъв сайт, преминава от хвърлени съмнения, че е компаньонка срещу 60 лева на час, и започва да отшумява, когато става ясно, че Тучева не е нищо друго, освен мис „Опасен чар“, благодарение на който и чрез уменията си да гради имидж се опитва да печели едни пари.

Бомбата започна да цъка на 8 юни. Тогава от профила си във „Фейсбук“ инженерката подгрява феновете си, като пуска своя усмихната снимка, упоменавайки, че е финалист на конкурса за реклама на МСП на Министерството на икономиката и енергетиката. „Приятели, стискайте палци утре на финала от 16 часа в Резиденция Лозенец, София! Президентът Росен Плевнелиев да обяви моето име на финала!“ (правописът е запазен, б. а.).Няколко дни по-късно интернет потребителите с интерес наблюдават етапите от пътуването на облечената в рокля с флорални мотиви Тучева до София.

Виждаме я в купето на влака, снимана на пловдивската жп гара, после на жълтите павета, след това и пред знакови сгради в столицата. Докато стига до резиденцията, където се провежда националният конкурс „Големите малки“, организиран от „Труд“ и „24 часа“ с цел да се поощрят малките и средни фирми. Във фантазиите на Тучева специално за нея едва ли не са застлали червен килим. Като същинска претендентка за „Оскар“ тя  започва да се снима с наличните вип персони. В профила й в социалната мрежа се появява умиляващ кадър, където тя е дружески прегърната през рамо от държавния глава. Следват кадри с „моя приятел Томислав Дончев, заместник министър-председател и министър по европейските фондове и икономическата политика“, снимки с „моята приятелка Венелина Гочева, издател на в. „Труд“ и в. „24 часа“, с другия й „приятел“ – бизнесменът Кирил Домусчиев, президент на КРИБ…

Всички споменати изглежда ни най-малко не подозират, че се снимат с пловдивската тигрица на информационните технологии в земеделието. В края на миналата седмица в сайта mypr.bg се появи прессъобщение на Тучева, от което разбираме, че е създала уеб платформа на стойност 2 милиона евро, а официалното й откриване се е състояло в резиденция „Лозенец“ в присъствието на президента Росен Плевнелиев. Информацията във въпросния сайт, където всеки може безплатно да си публикува съобщения в сферата на рекламата и пиара, бе интерпретирана така, че все едно госпожата е усвоила тези пари по европейска програма чрез своята асоциация, а те са инвестирани в сайта й it-farmer.bg, който и петокласник от математическа гимназия би направил по-добре.

Плевнелиев-Ваня Тучева

Проверка за усвоените по европейските програми и Програмата за развитие на селските райони проекти обаче показва, че сред бенефициерите не фигурира асоциацията на Тучева. Интригата се заплита, тъй като организаторите на конкурса „Големите малки“ се дистанцират от пловдивчанката и твърдят под сурдинка, че тя се е регистрирала и влязла на събитието с личната си карта, а после се е снимала с гостите и организаторите, за да трупа личен имидж. Пиарът на Тучева също е в разгара си и асоциацията й бълва поредната бомба: „Следващите месеци предстои изграждането на нови офиси в София и Варна, където бизнесът се развива много добре, като инвестицията там ще е около 500 хил. евро, а новите работни места ще нараснат поне с 30 нови служители“. В следващите си публикации тя упорито продължава да поддържа версията, че е инвестирала двата милиона в сървъри и технически станции.

Докато през почивните дни русата бизнесдама се превръща в медийна и интернет сензация, тя спокойно от личния си профил във „Фейсбук“ честити рождения ден на премиера Бойко Борисов, а той сърдечно й благодари и й желае живот и здраве. Инженерката не си губи времето и усърдно се сприятелява с представители на ГЕРБ – Карлово, ГЕРБ – Връбница, Младежи ГЕРБ-Ботевград, ГЕРБ – Рила…

В понеделник публикува снимка на цъфналия си „кактос“, след което пожелава успешна седмица, придружена с нова своя снимка, правена в панелката й в пловдивската „Тракия“. Тучева продължава да си публикува информации в безплатния mypr.bg, в които хвърля вината за очернянето си на някой си неуспял кандидат за работа при нея. От личния си профил громи неизвестно „аморално създание, което няма граници за перверзиите си“, както и някакво „зло, завистливо и низко духом същество“. Предполага се, че въпросното същество е неуспелият с работата кандидат, който, по думите й, подал документи за позиция „търговски представител“ (!?). Че е набирала кандидати за такава длъжност срещу депозит от 500 лева, хората коментират и по форумите.

А Емилия Авджиева предоставя цялото писмо, което е получила от асоциацията на инженерката, в професионалната мрежа LinkedIn. От дългата и почти несвързана тирада, която има за цел да я убеди да даде едни пари за реклама, научаваме, че „СЕПП е важен за земеделските производетиле в България. Той заедно с продажбата на земеделската им продукция формира годишният им доход! Чрез СЕПП те купуват препарати за растителна защита, семена, торове и посадъчен материал, използват го да си вземат джип (!) или като собствено финансиране при изпълнение на одобрен проект по ПРСР“ (и тук правописът е запазен, б.а.).

Докато поведението на председателката на асоциацията-със-сложно-име става все по-неадекватно, медиите съобщават, че бившият вътрешен министър, а сега директор на „Международен панаир Пловдив“ Богомил Бонев, от своя фейсбук профил я обявява за компаньонка. Става дума за очевидно изфабрикуван профил в секс сайт, където са публикувани порнографски снимки без лице и фотос на Тучева в цял ръст, заедно с двата й (отдавна неактивни) телефонни номера. Съспенсът става още по-голям – столичен вестник цитира директора на пловдивската полиция Пламен Узунов, според който панаирът е внесъл жалба срещу маститата дама за това, че е искала да ползва безплатно конгресния център.

След като получила отказ, тя „бомбардирала“ търговската дирекция на дружеството със заплашителни мейли. Заплашвала със съд и прокуратура, имало и лични нападки към служителите. В отговор от изложбения център сезирали органите на реда, като предоставили писмата й. В резултат блондинката била извикана в МВР и предупредена с протокол.
Междувременно инженерката публикува договора си от 2013 г. с панаира, от който се вижда, че дружеството й предоставя безплатен щанд и право на ползване на конферентни зали, като в замяна на исканата цена от 1130 евро без ДДС, тя ще прави реклама на панаира в своя сайт (за 2 милиона евро) и в социалните мрежи.

Репортерска проверка показа, че срещу Тучева в прокуратурата има една-единствена жалба,  подадена от пловдивчанин, с когото тя се запознала в социалните мрежи тази пролет. Излезли на кафе 5-6 пъти, а мъжът, който е самотен баща, бързо паднал в плен на опасния й чар. Дал й да ползва мобилен телефон с карта, тъй като тя криела номера си от него. Бързо обаче разбрал, че има нещо нечисто в цялата работа и се отдръпнал. „Разбрах, че е жена, която иска някой изцяло да я издържа – да й осигурява финанси, да я извежда, да й купува дрехи и обувки. Казваше, че има два офиса, а всъщност работеше от публичните компютри в офиса на „Виваком“. Казваше ми, че вечер работи от къщи с чуждестранните си партньори“. Жалбата срещу Тучева човекът пуснал за обсебване на смартфона.

Това е героинята на нашето време. Господ да ни пази от такива персони!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране