17.05.2017 | 0:01
Как министърът на икономиката е станал магистър по право на 21 години?
Скандални назначения заляха кабинета. Снимки на новия зам.-министър в МРРБ Павел Тенев с нацистки поздрав заляха интернет

Скандали заради назначенията на „Обединени патриоти“ тресат властта. Снимки на новия зам.-министър в МРРБ Павел Тенев с нацистки поздрав заляха интернет. Срещу зам.-министърката на здравеопазването Светлана Йорданова има сигнали за конфликт на интереси още от миналия кабинет, когато Петър Москов я назначава за секретар на Националния съвет по наркотични вещества, без да има квалификация. Браншови организации се обявиха против зам.-министъра на транспорта Ангел Попов и отказват да работят с него.

Юридическата гилдия пък недоумява как министърът на икономиката Емил Караниколов според официалната му биография е станал магистър по право в УНСС на 21 години. Баща му проф. Любен Караниколов е първият декан на Юридическия факултет във вуза.

Истински скандал се развихри около новоназначения зам.-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев. По-малко от 24 часа, след като Бойко Борисов обяви новата му длъжност в социалната мрежа, започна масово споделяне на скандална негова снимка.

Тенев позира пред восъчни фигури от Третия райх, вдигнал ръка в хитлеристки поздрав. „Докладвам на шефовете“, гласи придружаващият кадъра текст. Снимката е качена във фейсбук още през 2009 г. и е от посещение в парижки музей. Само няколко часа след като кадърът циркулираше в мрежата, новият зам.-министър не само че изтри снимката, но блокира и профила си във фейсбук. „Как така се шегуваш, като правиш този жест? Зад този жест стоят реки от кръв, расови прочиствания, пещите на Треблинка и Освиенцим, геноцидът, Холокостът и животите на милиони, които загинаха, за да освободят земята от кафявата чума. И сега някакво си кариеристче си позволява да демонстрира подобно нещо. Единственото решение е моментално уволнение“, коментира в социалните мрежи депутатът от БСП Александър Симов. „Това някаква тайна лаборатория за млади фашистчета ли е? Чудя се. И чакаме да видим дали този фашага ще бъде изритан“, допълва народният представител. Тенев бе излъчен за зам.-министър в МРРБ от квотата на Валери Симеонов и НФСБ.

„От 2003 г. той работи като ръководител на проекти в различни фирми в сферата на строителството. Завършил е УАСГ“, гласи съобщението, с което кабинетът обяви назначението му. Един много добър специалист по геодезия, строителство на пътища и пътна инфраструктура, описа го и Валери Симеонов. Макар ресорите на зам.-министрите в МРРБ да не бяха обявени веднага, слуховете разпределиха устройството на територията, строителния контрол, кадастъра и геозащитата на Тенев.

Това е поредният скандал с представител на патриотите, афиширал нацистки възгледи в социалните мрежи. През 2014 г. за втория кабинет на Бойко Борисов патриотите опитаха да прокарат за зам.-министър в министерството на отбраната Иво Антонов. Фейсбук статусите, съдържащи позитивни оценки към Третия райх и Хитлер, бяха сред мотивите той да се размине с поста. Вече няколко години Антонов оглавява дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната.

Снимката с фашисткия поздрав на Павел Тенев предизвика многобройни коментари в социалните мрежи. Опитите кадърът да се изкара просто шега бяха парирани с цитати на закона – „Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменяне на установения от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране