27.10.2023 | 22:38
Какво още проспа Делян Добрев?
Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ години наред не забелязваше, че единствената рафинерия у нас работи на загуба

Депутатът от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев показа нагледно, без никакво притеснение, как се коват закони в Народното събрание. Той чистосърдечно си призна, че е проспал изключително важна лобистка и вредна според него поправка, чийто съвносител е не кой да е, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В многобройни тв интервюта Добрев разкри колко е лесно да бъдат прокарани лобистки текстове, без никой в парламента да се усети. Вносителят им просто трябва да ги предаде в последния момент, подпъхнати в преходните и заключителните разпоредби на друг закон за второ четене, като прескочи ресорната комисия. Така е гарантирано, че никой няма да разбере за какво става дума, няма да има обсъждания, нито въпроси. След това, също толкова лесно, в пленарна зала текстовете минават и

дори депутатите, уж експерти по темата, не знаят какво са гласували. 

По този начин на бял свят се появи задължението всички запаси с горива за извънредни ситуации да се държат на територията на страната, като вносителите и производителите им имат 12 месеца да изпълнят тази разпоредба. Добрев обвини за промяната финансовия министър и съпредседател на ПП Асен Василев, въпреки че официалните вносители са Борисов /ГЕРБ/, Делян Пеевски /ДПС/, Ивайло Мирчев /ДБ/ и Радослав Рибарски /ПП/. „Големият печеливш от законовата поправка е „ЛУКойл Нефтохим“, чийто интереси защитава самият Асен Василев“, твърди Добрев. „Позволете ми веднъж за толкова години в Народното събрание и аз да проспя законова поправка“, нахално се оправда шефът на енергийната комисия.

Само че не е веднъж. Може да се посочат достатъчно много примери, при това доста по-фрапантни, които Добрев е проспал или за които просто си е затварял очите. По собствените му признания той е много мнителен на тема енергетика и постоянно дебнел дали някой не прави далавери. Интересно как тогава през цялото време на управление на ГЕРБ Добрев изобщо не е забелязал, че единствената петролна рафинерия в България

години наред не плаща данък печалба,

защото отчита счетоводни загуби. Не се ли е усъмнил, че има нещо гнило в това? Добрев явно е проспал и близките отношения на своя началник Бойко Борисов с дългогодишния шеф на „ЛУКойл“ в България Валентин Златев. Само той не е чул за тяхната крепка дружба в играта на карти. И никога не го е глождил червеят на съмнението дали Борисов не обслужва интересите на руската компания.

Добрев никога не си е задавал въпроса защо бургаската рафинерия си прави оглушки за монтирането на измервателни уреди в складовете си. Или защо години наред антимонополната комисия не открива проблем с достъпа на другите търговци до тези складове и до пазара на горива? А може би и като министър на икономиката и енергетиката Добрев е спал и не е разбрал за тези проблеми на бизнеса.

Денонощно бдящият Делян Добрев е

проспал и построяването на газопровода „Турски поток“,

който бе финансиран изцяло за сметка на българската държава, за да обслужва пазарите на Русия в Източна Европа. Не сме чули Добрев да пита дали това не е вредно лобистко решение в полза на „Газпром“, така както днес подскача кой и защо е прокарал допълнителна такса от 20 лв. за мегаватчас за транзита на руски газ по тръбата.

Днес Добрев най-нагло се възмущава кой пречи и бави нещата, така че „ЛУКойл Нефтохим“ да не плаща вноска към фонд „Сигурност на електроенергийната система“ за разликата в цените на евтиния руски газ сорт „Урал“ и европейския сорт „Брент“. Но не е обърнал внимание, че той и неговите съпартийци са гласували законът да влезе в сила едва след като бъде одобрен от ЕК. Сега спешно променят закона, защото нотификация от Брюксел не била нужна.

Добрев дори заплаши със съд премиера Николай Денков, ако не приложи час по-скоро закона и не вземе „73-то стотинки“ от всеки литър гориво. Като толкова бърза герберският депутат, защо се размотаваше толкова месеци и

не предложи по-рано да се прегласува законът

без изискването за нотификация от Еврокомисията? А се сети дни преди местните избори?

Още една нотификация е проспал Делян Добрев (и не само той)  – тази за развалянето на концесията на „ЛУКойл“ за пристанище „Росенец“. Законът за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в  Украйна, бе приет в началото на 2023 г. с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Неясно защо и тук бе гласувано първо да се пита Брюксел и чак след одобрение да се премине към действие. Естествено, служебният кабинет си е направил оглушки, но депутатите трябва  да се сърдят на себе си. Премахването на условието за нотификация поне стана още през лятото и не беше толкова истерично развявано по медиите, както сега двамата Деляновци (Добрев и Пеевски) действат в синхрон.

И накрая, ако Добрев има данни за раздавани подкупи, да не хвърля намеци наляво и надясно, а да каже ясно кой кога колко и за какво е получил и да подаде сигнал в прокуратурата. Всичко друго е елементарна пропаганда.

Мила Кисьова, Сега

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране