10.06.2018 | 21:00
Калинка щипна половин милион за шофьорски психотестове

Стотици потребители на фейсбук изригнаха срещу съветничката по проблемите на пътната безопасност в МВР Калина Крумова заради спечелен от нея и Антоанета Христова от БАН европроект за близо половин милион лева за нови психотестове на професионалните шофьори с отнети права. Възмущението на хората е насочено лично срещу премиера Бойко Борисов.

В края на май стана ясно, че Крумова и дамски екип от БАН са спечелили европроект по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 453 600 лв. В научния екип по проекта влизат проф. Антоанета Христова – ръководител, гл.ас. Зорница Тоткова, гл. ас. Росица Рачева и докторант Калина Крумова. Поръчката е с предмет „Повишаване нивото на пътната безопасност чрез разработване на нови методики за изследване на психологическата годност на водачи на МПС. Договорът е сключен между Министерството на транспорта и Института за изследване на населението и човека към БАН, оглавяван от Антоанета Христова, на 26 юни 2017 г.

Месец по-рано – през май 2017 г., двете създадоха Институт за политика в Пловдив, като Христова е шеф на Управителния съвет, а Крумова – изпълнителен директор.

Новината за спечеления проект обаче взриви социалните мрежи.

„Как не ви е срам, господа управляващи!“, „Как е възможно да се дават 500 000 лв. на хора с недоказан професионализъм и съмнително експертно мнение!?“, „Нашите деца, мъже, родители гният в земята, с години чакаме дела, а вие подхвърляте пачки на  журналистки“, „Това е ПОЗОР г-н Борисов!“, „Хайде, отворете си очите най-накрая – 700 загинали, а след тях много разплакани очи. Майки, вдовици, сирачета. Засрамете се!“, „ДО КОГА, Г-Н БОРИСОВ??“, „Това е гавра! Нямам думи да опиша колко съм огорчена. Дават пари за нещо напълно ненужно, нещо, за което тези крави така или иначе, работейки в БАН, вземат пари. Точно такива хора са виновните за високата смъртност по пътищата, с това неспирно крадене и пилеене на пари. Знаеш ли, по-страшното от това да крадеш пари от собствената ти държава е да ги пилееш безцелно“, са част от гневните коментари срещу управлението на Борисов.

Сред възмутените е и депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, загубила преди време дъщеря си Лора при трагичен инцидент на пътя. „Преди Коледа писах и призовах всички майки да се разграничат от Калина Крумова. Днес думите ми се потвърдиха! Тя ще твори пътна безопасност за 500 000 лв. Според мен Крумова не е компетентна за тази дейност. С какво тя е по-добра от един специалист от КАТ или пътен инженер, например? Този избор буди недоумение. Тези средства трябва да отидат за подобряване на пътната безопасност, а не за политически хамелеони“, категорична е Нели Петрова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране