21.10.2015 | 0:03
Кампанията вехне, люто язвена
Видимо отсъствие

„Явно, че като не участвам пряко в една предизборна кампания, все едно няма кампания… Искате ли да се включа за два-три дни и да видите от ВЯЛА каква ще стане? Изведнъж всичко живо ще започне да иска дебати по телевизии, радиа. Помните ли по други избори каква молба е била от всяка една телевизия или радио, да се явя на дебат с някой?… Оказа се, че освен ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС на терена няма други партии… Кое да ме смущава? Да им дам на БСП хора или какво?“

Бойко Борисов коментира предизборната обстановка

***

Повяхването на кампанията бе забелязано и от социологическата наука. Кольо Колев коментира:

„Тази година кампанията е вяла и безлична. Като че ли кандидатите не воюват за общественото мнение. На много места има усещане, че нещо мърда, но мъчително. Затова се казва, че всичко се е увъртяло като свински черва и това усещане създава очакваната ниска избирателна активност, по-ниска от обичайната. Има и голяма криза на политическото, изразена в 8-те партии в НС.

…Икономическата криза породи и политическа, но алтернатива засега не се привижда.

…България се държала на международната сцена като начинаеща проститука, като апендикс на САЩ по времето, когато Русия се изправя отново като решаващ фактор в международен план.“

***

Румен Петков – представител на коалиционния партньор АБВ, изказа синхронно мнение.

Агенция „Фокус“: Как оценявате предизборната кампания като цяло? Има ли сблъсък на идеи и дискусии?

Румен Петков: ВЯЛА. От вялата предизборната кампания са заинтересовани ГЕРБ, БСП, ДПС, защото имат твърди ядра, структури и традиции. Най-незаинтересован от вялата кампания е българският гражданин, затова заложихме на политика, на постоянни обиколки, на активно участие в дебатите, които се организират от средствата за масова информация. Във всички общини сме казали кои са нашите приоритети. Казали сме как виждаме и оценяваме ситуацията към днешна дата и кои са пътищата за решение. В крайна сметка в национален план другите политически партии продължават да бягат от въпроса за второто ниво на самоуправление, което прави областният управител единствената безконтролна фигура в страната. Продължават да бягат от второто ниво на самоуправление, което прави всъщност неефективни плановете за развитие на областите, които се подготвят, в интерес на истината последната година, с професионализъм и желание.

…Обедняването и олевяването са два процеса, които само на пръв поглед са взаимно обвързани и зависими, защото обедняването понякога води до ескалирането на едни нагласи, които са мотивирани от чисто популистки лозунги, нереализируеми. Мисля, че случаят в Гърция не се нуждае от коментар. Там една дошла на базата на лявата вълна политическа партия днес отива на стъпки, които бяха неизбежни. Това беше ясно за всеки разумен гражданин, независимо дали е грък, българин, британец, германец и т.н. Водим разумна социална политика, която отговаря на обществения интерес като цяло.

***

Като свежа струя от лейка върху повехналата предизборна градина действат само обиколките на ББ по откриването на спортни зали, магистрални отсечки и пречиствателни станции. Ние много добре знаем, че това не са предизборни мероприятия, но все пак са приятни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране