04.12.2023 | 21:44
Кандидат-депутат от ДБ се оплака от полицейски произвол. МВР: Той ухапа униформен
След двустранните обвинения в агресия е образувано досъдебно производство и дисциплинарна проверка от началника на 4-то РПУ в София

Виктор Иванов, който м.г. е бил кандидат за народен представител от ДБ, се оплака от полицейско насилие по време на проверка. Мъжът разказа за случая във Фейсбук, МВР спешно свика брифинг, за да разкаже за „арест на мъж с агресивно поведение, осъществен в ранните часове вчера“.

Иванов разказва, че е бил задържан при полицейска проверка близо до НДК в нощта на събота срещу неделя. По думите му той предизвикал полицейската агресия, след като помолил униформените да му се представят с две имена и да му кажат от кой участък са, преди да им позволи да го обискират, както и да му обяснят какви са законовите основания за тази мярка. На клипа, разпространен от Иванов във Фейсбук, се вижда и как друг мъж от компанията му е захвърлен на пътното платно от униформените.

Иванов ги нарича в поста си „престъпници в униформи“.

Мъжът продължава разказа си, че предложил да бъде обискиран в районното (4 РУ), което „доведе до по-високи нива на агресия и крясъци „не ми казвай какво да правя, вади всичко от джобовете“. После двама от полицаите опитали да го наблъскат в патрулката, паркирана наблизо. Мъжът отказал да влезе и дошло подкрепление. „Докато съм с белезници, се оказва, че съм нападнал физически старшията и съм го ухапал по глезена(!), за което той си бил извадил медицинско в МВР болница и щял да ме съди“, продължава разказа си Иванов. И допълва, че неговият приятел, който настоявал полицаите да се представят, буквално е хвърлен на пътното платно на няма и метър от колите. Това се вижда и от разпространеното видео.

В управлението двамата полицаи продължили да не се представят. Час по-късно му била показана значка с липсващи номера. „Питах ги защо репресират граждани – МВР било репресивен орган“, продължава разказа си Иванов.

Образувана е дисциплинарна проверка спрямо полицаи във връзка с ареста на мъж заради агресивно поведения от негова страна и осуетяване на полицейска проверка. Това стана известно по-късно по време на брифинг на началника на четвърто районно управление в столицата Кристиан Тонев, съобщава БТА.

Той твърди, че мъжът е бил в компания с още двама души и видимо е личало, че са употребили алкохол. Единият казва на другите, че в него има марихуана, която ще изпуши вкъщи, и поради това намиращите се в близост полицаи решават да му направят проверка. Тонев обяснява, че колегите му са се легитимирали и допълва, че съгласно закона на всеки гражданин може да бъде извършена проверка.

Мъжът, на когото полицаите искат да направят полицейски обиск, отказва да съдейства и започва да обижда полицаите, по думите на началника на районното управление. Заради това той е арестуван, но при опита да бъде качен в полицейския автомобил, мъжът става агресивен, отказва да се подчини и ухапва единия полицай по коляното, обясни Тонев. По случая има образувано досъдебно производство.

Малко преди брифинга на МВР от Районното управление излезе и арестуваният мъж Виктор Иванов. Той отново разказва, че се е прибирал към дома си, когато до подлеза при НДК двама униформени служители са го спрели и са му казали да си извади всичко от джобовете. По думите му той ги е помолил да се легитимират, но полицаите отказали, а той добавил, че не изпълнява незаконосъобразни заповеди. Иванов добави, че е спорил с полицаите около 15 минути, а после те са го арестували. Мъжът посочи, че ще обжалва заповедта си за задържане, като уточни, че при обиска у него не е открито нищо незаконно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране