27.01.2018 | 0:17
Категорично – цените няма да се повишат, ако влезем в Еврозоната
Дали ще подкрепим Истанбулската конвенция е въпрос на цивилизационен избор, твърди още финансовият министър

„Заслужаваме да сме част от еврозоната, радвам се, че и това е преобладаващото мнение в българското общество“. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на „Панорама“ по БНТ.  Той изрази надежда това да стане възможно по-бързо. „Стандартният отговор е – когато сме готови, но ние трябва да настояваме да ни допуснат или да дадат точни аргументи защо не е време за това“, коментира Горанов и допълни, че е информирал европейските партньори, че е добре да влезем в чакалнята на еврозоната през първата половина на тази година, а след това има поне двугодишен период за цялостното приключване на процеса по приемането на Еврото.

„Категорично съм сигурен, че цените няма да се повишат, това показва и предишния опит на други държави“, каза финансовият министър. Той даде пример с Балтийските държави, където оскъпяването е било под 1%. „Ако цената е 1% инфлация, аз съм готов да отстоявам това“, категоричен беше Горанов.

Според него в България отдавна търпим „негативите“ от членството в еврозоната, без да ползваме позитивите и да сме сме част от една модерна и интегрирана Европа. „Зависими сме най-вече от Европейската централна банка, процесът е отчасти политически, не сме чули рационален аргумент против това да сме част от това пространство“, допълни той.

По въпроса с Истанбулската конвенция, Горанов смята, че темата е обсъдена много набързо, без съществени дебати. „Искахме да покажем, че сме част от съвременните европейски ценности, без да сме разказали на обществото. В Истанбулската конвенция няма нищо освен темата за борбата с насилието над жени и деца. Дали ще я подкрепим е въпрос на цивилизован избор. Нужно беше да си дадем повече време, за да разкажем правилната история. В нея има 50-60 текста, всеки български гражданин ще разбере за какво става дума, ако я прочете. Ако не я приемем, ще останем от другата страна на Босфора“, каза финансовият министър.

1 коментар

  1. Четиво за Дебили произнесено от Джендър каза:

    Ще се случи същото каквото се случи със ел.енергията на свободния пазар. И за нея ни убеждаваха, че може и да поевтинее.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране