28.03.2018 | 0:01
„Кембридж аналитика“ с ключова роля за „Брекзит“
"Фейсбук трябва да бъде поправен, а не заличен

Компанията „Кембридж аналитика“, използвала за политически цели личните данни на 50 млн. потребители на фейсбук, е изиграла „ключова роля“ за гласуването в полза на „Брекзит“. Това твърди разобличителят Кристофър Уайли в интервю за европейските вестници „Либерасион“, „Монд“, „Велт“, „Паис“ и „Република“.

„Биха ли одобрили британците „Брекзит“-а през 2016 г. без „Кембридж аналитика“? „Не, те са изиграли ключова роля, сигурен съм“, заявява бившият директор по изследванията на тази компания. Той разкри, че канадската фирма „Агрегейт Ай Кю“ е била свързана с „Кембридж аналитика“, и двете работили съвместно за подпомагане на кампанията за излизане на кралството от ЕС, за да може да се надхвърли определеният таван на разходите. Според него без „Агрегейт“ привържениците на „Брекзит“ не биха спечелили референдума, чийто изход бе решен с по-малко от 2 процента от гласовете.

Уайли заяви, че „Фейсбук трябва да бъде поправен, а не заличен“ и отхвърли призивите хората да напускат социалната мрежа. „Вече е невъзможно да се живее без тези платформи, но трябва да им се наложат известни правила“, смята той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране