21.05.2016 | 0:56
Кирчо Киров обвинява президентството за присъдата си
Потвърдиха 10-годишната присъда на бившия шеф на разузнаването

Хора от президентската администрация оказваха натиск за крайното решение на съда. Това обяви бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, след като вчера Военноапелативният съд потвърди 10-годишната му присъда. Той е подсъдим за длъжностно присвояване на почти 5 милиона лева.

„За пореден път става ясно, че политическите съображения и целесъобразност свалиха превръзката на Темида и взеха превес пред реалните факти и доказателства по делото, предвид многобройните процесуални нарушения. Потвърди се нееднократно изразяваното от мен становище, че делото е заченато като политическо и се развива като такова“, заяви Киров. Според него решението на съда е съобразено с актуалната политическа обстановка, извършващата се „съдебна реформа“ и предстоящите президентски избори.

Втората инстанция го е оправдала обаче по обвинението, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание. Прокуратурата твърдеше, че Киров е оправдал кражбата на парите, съставяйки над 1000 официални финансови документа с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи.

Освен 10-годишната присъда, на бившия шеф на НРС е наложена и забрана да заема ръководна длъжност в държавна структура за 13 години. Присъдата не е окончателна и може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране