21.03.2024 | 11:05
Кирил Петков и Асен Василев готови да жертват експерти при ротацията
На министрите, които не са партийни членове, няма да бъдат предложени дру­ги постове във властта

„Продължаваме промяна­та“ са отказали да жерт­ват министрите от каби­нета, които са техни членове, съобщи „Филтър“, като се позовава на свой източници, запознат с преговорите между ПП-ДБ и и ГЕРБ.

Ще се лишат от експерти, които те поканиха за мини­стри, дори без да им предложат дру­ги постове във властта. От партията на Бойко Борисов поискаха няколко ведомства, за да бъдат пълноправен партньор в управлението след ротаци­ята. Досега правителството беше рек­ламирано като изцяло на „Промяната“. Само вицепремиерът Мария Габриел беше член на партията.

Вътрешният министър Калин Стоянов също беше обявен за човек на ГЕРБ, но той отрича. Още в понеделник преговарящите пуснаха през медии списък с проектокабинета, който включва новите ми­нистри на ГЕРБ. От него ясно личи, че всички партийни членове на „Продължа­ваме промяната“ остават. Това са Асен Василев като финансов министър, Геор­ги Гвоздейков като транспортен, регио­налният Андрей Цеков, Николай Денков като вице и министър на ново ведомство по европейските въпроси.

Останалите също са приближени до ПП, макар и да не са членове. Те са поели твърде много ангажимен­ти към партията и програмата, пише още „Фил­тър“. Тези, от които „Промяната“ се лишава за сметка на ГЕРБ, са експерти и нямат политическа обвързаност с ПП, „Да, България“, ДСБ или „Зелено движение“. Член на ДСБ беше здравният министър проф. Христо Хинков, но той сам се оттегля от поста, а на негово място застава партиец на Иван Костов – Катя Панева. Тя беше кандидат за депутат и областен упра­вител при кабинета на Кирил Петков. Сега е предложена за нов здравен министър.

ПП с охота се съгласили да отстъпят и екоминистерството, което се управлява от Юлиян Попов. Той не успя да изпълни про­грамата на коалицията, а освен това скара партньорите в „Демократична България“. От „Зелено движение“ свалиха доверието си към него преди три месеца. Попов разчисти и кадрите им от времето, когато точно те бяха начело на екологията. Нов екоминистър ще бъде Ивелина Василе­ва. Тя вече беше на този пост при вто­рото правителство на ГЕРБ между 2015 и 2017 година.

Експертът по енергетика в кабинета на ПП Румен Радев също се прости с поста си. Той дори нямал нищо против, защото искал да обърне внимание на бизнеса и научната си кариера. На негово място ще застане младият депутат от ГЕРБ Жечо Станков. Това е една от позициите, които породили най-много напрежение по време на преговорите и за нея имало спорове до последно, категорични са източниците, на „Филтър“ от властта.

Социалният, министър Иванка Шалапатова остава на поста си. Тя дойде от НПО сектора и не е била член на партията. Проф. Галин Цоков ще продължи да управлява Образователното министерство.

„Идеята е повечето постове в новия кабинет да са на партийни фигури от ПП и ГЕРБ. Експертното правителство в слож­на политическа ситуация не се получи“, казват в парламента.

Една от най-големите въпросителни до края бил Тодор Тагарев начело на отбра­ната, който бе сменен от Христо Гаджев от ГЕРБ, който досега беше шеф на ре­сорната комисия в парламента.

1 коментар

  1. Адам каза:

    А най големият „експерт-министър“, този на земеделието който е с образование от НСА, профил „борба“ и „разбира“ от земеделие, колкото камила от кебап?!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране