05.01.2016 | 0:01
Кметът на Джебел напусна ДПС
Юмер направил опити да се върне в ДПС, но мераците му били отрязани от Ахмед Доган

Областният председател и кмет на Джебел Бахри Юмер е депозирал вчера оставката си пред съпредседателите на ДПС. През първите дни от новата година той обмислял да направи обратен завой към ДПС заради липсата на подкрепа в Кърджалийско. Тръгвайки след Местан, Юмер го уверявал, че цялата област ще напусне ДПС и ще ги подкрепи в опита им да разцепят партията. Оказало се обаче, че единствено част от селските структури в Джебелско са готови да го следват. Останал сам, Юмер направил опити да се върне в ДПС, но мераците му били отрязани от Ахмед Доган, който бил бесен на твърденията му в медиите, че почетният председател „седи в Сараите и реже глави“.

Очакваше се на 8 януари, когато преди 26 години е учредена местната структура на ДПС в Кърджали, да бъде обявено началото на новата партия на Местан и Юмер. Замисълът бе в нея да влязат учредителите на движението, част от които през годините бяха изключени заради протурски залитания. Юмер обяснявал, че проблеми с финансирането няма, тъй като той и Местан имали връзки с депутати и министри от управляващата партия на ислямистите в Турция.

Ръководството на ДПС обаче успяло да парира намеренията им. То е поканило основателите на партията в Кърджалийско на официалната церемония. Очаквало се около 300 човека да уважат честванията на рождения ден на местната структура, на които ще присъстват Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза. Въпреки това в ДПС очакват провокации от Местан, Юмер и малобройните им привърженици. Твърди се, че щели да се опитат да организират алтернативно честване, в което да отправят обвинение към Ахмед Доган и движението. Междувременно Местан отложи пресконференцията си за днес, 5 януари.

Никой не може да отрече активната роля на ДПС за успешната ни европейска и евроатлантическа интеграция, се казва в обръщение на ЦС на ДПС по повод 26-ата годишнина от създаването на партията. Благодарение и на сензитивността на почетния председател на партията ни Ахмед Доган тя  отново се доказа като единствената политическа формация, която успява ясно да дефинира проблемите на времето и да предлага насоки за разрешаването им, пише в него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране