02.02.2018 | 0:01
Кметът на Септември е арестуван
Държавното обвинение подкарва общините по списък

Кметът на Септември Марин Рачев от ГЕРБ вече е клиент на спецпрокуратурата. При мащабна акция вчера десетки униформени нахлуха в общината, а градоначалникът бе отведен с патрулка на разпит. Говорителят на главната прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че Рачев е задържан за 24 часа.

Очаква се днес спецпрокуратурата да му повдигне две обвинения. Едното е за умишлена безстопанственост, следствие на което са настъпили вреди за община Септември за над 100 000 лева. Второто е за покупката на имот от община Септември на цени многократно по-високи от пазарните. Покупката е от фирма, която преди време е била негова собственост, с което отново са нанесени щети на общината за над 100 хил. лв. Разследването срещу Рачев е започнало през ноември.

От името на Специализираната прокуратура и ръководството на прокуратурата мога да заявя, че е подготвен списък с общини, за които е имало в различните райони сигнали за злоупотреби, обяви Арнаудова. Компетентните органи щели да разследват сигналите по списъка по изготвена еднотипна методика. „Във всички случаи, в които се съберат доказателства, че длъжностното качество на кмета пречи или затруднява, или създава опасност да се повлияе на свидетелите, или да се затрудни разследването, Специализираната прокуратура е в пълна готовност и ще процедира идентично и ще внася искания за отстраняване на кметове от длъжност. Уверявам ви, че съвсем скоро ще се видим в друг град“, обясни Арнаудова.

Тя отправи призив гражданите да подават сигнали за нарушения. Винаги ще ги проверяваме и ще реагираме, увери Арнаудова. БСП анонсира, че подготвя сигнали за злоупотреби в много общини. Кметът на Септември бе сред заплашените от разобличаване. Социалистите обявиха, че схемата в Септември прилича на тази в Хасково и роднинско-приятелските назначения на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

Шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев допълни вчера, че предмет на разследването ще бъде цялото родословно дърво на кмета Марин Рачев, защото свързаните с него фирми, които били доста, са управлявани, представлявани или са собственост на втори братовчедки, съпруги и „всякакви други“. „В последните 2 г. те са получили обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки. Строително-монтажни дейности и работи са извършени за над 13 млн.лв.“, обясни Гешев.

Сигнали за злоупотреби на кмета на общината са подавани от граждани и инициативен граждански комитет „Да спасим община Септември“. Сигналите са отпреди 6 месеца. Срещу него няколко пъти имаше и протести на местни жители.

Гешев подчерта, че „хубавото време“ за местната власт вече е свършило. „Ако са съществували местни зависимости, те вече не са в обема, в който да създадат проблеми и да създават впечатление в обществото за несправедливост. Специализираната прокуратура, а и цялата прокуратура, няма да позволят отделни населени места да се вземат на „концесия“ в полза на родословното дърво на определени длъжностни лица от определено кметство“, допълни Гешев. Той обясни, че в случай, че се констатират други престъпления ще бъдат повдигнати нови обвинения.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране