21.03.2024 | 9:54
Кой лъже за споразумението? Циркът с министрите от ПП-ДБ в кабинета „Габриел“ се заплита
Рая Назарян от ГЕРБ разкри, че предложените 11 министри от ПП-ДБ искали да са в папката с мандата, но после се извъртели

11-те министри от ПП-ДБ, които подписаха декларации, че не желаят да бъдат в кабинета „Габриел“, искаха да са част от правителството след ротацията. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ депутатката от ГЕРБ Рая Назарян. Тя е категорична, че представителите на „промяната“ са знаели, че Мария Габриел ще отиде в президентството с папка, в която са записани имената на бъдещите министри. Според нея (не)партньорите им във властта обаче са се извъртели.

След като водещата Мария Цънцарова я пита кой излъга за споразумението, което Назарян държала в ръце и казала, че Христо Иванов го е подписал, депутатката се оправда, че думите й били извадени от контекста.

„Ако върнете записа от репортажите по всички медии, ще видите автентичността от моето изявление. В него се казва, че споразумението е одобрено от Христо Иванов и че след това е подписано от Мария Габриел, но не и от останалите лидери на отсрещната коалиция. Няма лъжа от моя страна. Имаше малко разминаване между заставките и заглавията на медиите, които се бяха подвели от реалния запис. Нашият пресцентър изпрати нарочно съобщение, за да се конкретизира и да се размие тази неточност, но въпреки това …“, каза тя, преди водещата да я прекъсне и да я попита какво пише в учебниците по право, по които е учила, за да стане юрист и как се одобрява договор.

„Това е дълъг процес. Ако има подписи, означава вече задължаване за изпълнение, а одобрението е в процеса на преговорите и съгласие за клаузите, които се съдържат в него“, заяви Рая Назарян.

„Не трябва да вадим от контекста изречения. Аз казах, че споразумението е одобрено и подписано от Габриел, но не от другите, което означава, че няма подвеждане“, добави тя.

Премиерът в оставка Николай Денков обаче каза по-рано пред бТВ, че Христо Иванов не е поставял подписа си под никакъв документ. „Аз бях там, когато той обясни, че не се е съгласявал с този текст, че в него има параграфи, които трябва да се обсъдят и да се съгласуват. Не го е подписвал, категоричен съм в това. Рая Назарян излъга в ефир“, подчерта академикът.

„Това, което се опитва да твърди г-н Денков, че разполага с достоверна информация… всъщност той не присъстваше на последната среща, която бе в неделя. Точно в този момент, аз бях в залата, която заседавахме само с Христо Иванов, с който се уговорихме, докато другите колеги разглеждаха кандидатури за министър за електронното управление“, заяви депутатката.

„Ние с него финално трябваше да огледаме текстовете, за да може да спестим време. Имаше два разпечатани екземпляра. Гледахме текст по текст и той казваше „да, да…“. Аз не знам откога „да“ има отрицателно значение. Той каза, че ще го предаде на колегите, а аз – на Мария Габриел. Това е цялата истина“, подчерта тя.

„Наистина ли сте се опитали да ги измамите? Махнали сте датата, свързана с ангажиране за реформата в службите“, попита я обаче Цънцарова. „Не. Обсъждали сме три варианта и накрая се обединихме, че дата няма да слагаме. Единият беше за 30 април, а другият – за 31 юли“, отговори депутатката.

„Те първо се съгласиха, а после казаха, че не искат да отстъпят. Това е голямата разлика. Ние сме съгласни да има реформи в службите. Политическата воля сме я изразили, като сме записали точките. Единственото, с което не сме сигурни и не може да се ангажираме, е каква дата да сложим, защото реформа е изключително профилирана и специална“, добави тя.

Това споразумение касае периода, в който премиер ще е Мария Габриел, уточни Назарян.

Значи Христо Иванов лъже, прекъсна я отново Цънцарова. „Не съм казала това. Той се е съгласявал с мен, но не знам какво са обсъждали помежду си, но решава да удължава преговорите…“, заяви депутатката.

Очевидно не е било финализирано обсъждането, след като няма подписи, коментира водещата.

„Говорила съм с Христо Иванов и той е казал, че всичко е ок. Те имат тактика да измислят нови и нови неща, за да удължават преговорите и да не се стига до подписване“, коментира представителката на ГЕРБ.

„Ние сме четири дами в преговорния екип и не ходим при г-н Борисов. Имаме мандат и сме казали за какво е той. Обсъждаме нещата в нашия кабинет“, добави тя.

Водещият Златимир Йочев пък я пита дали ги обсъждат с Бойко Борисов, а тя отговори, че не всички. Не беше нужно да се съветваме с него постоянно, заяви Назарян.

„Борисов не се е месил. Той има пълно доверие на Мария Габриел. Ако тя е решила да се съветва с него, защото той е изключително опитен политик, това е нейно право“, добави тя.

„Вчера Асен Василев каза, че е готов да се извини на жената Мария Габриел, ако се е обидила. Това върши ли работа, за да продължат преговорите?“, попита пък Цънцарова. „Изявленията му от тяхната пресконференция съдържаше обидни и клеветнически твърдения. Вчера той не се извини, не даде заявка и желание, осъзнато, че е сбъркал, че не е прав, че е нарушил и добрия тон, и политическото говорене, а потвърди и въведе нови обвинения към нея, които засягат честта и достойнството й. Това не е присъщо за един политик“, отговори юристката от ГЕРБ.

„Преговаряхме с ПП-ДБ до обяд и преди да върнем мандата, те бяха информирани. Предния ден бяха с нас в президентството и обещаха на Румен Радев, че след 24 часа ще го върнем изпълнен, защото сме на финал“, добави тя.

„Преди да отидем при президента се разбрахме, че това е споразумението, че това е състава на Министерския съвет, че времето изтича и че трябва да го върнем. Те знаеха, че ще се носи папка с имената, които 10 дни са коментирани. Одобрени са. Единствените, за които имаше спорове, бяха на Тагарев, за министъра на енергетиката и на електронното управление“, заяви Назарян.

Когато говорите, че е одобрено, трябваше да има подписи, повтори обаче Цънцарова.

„Отидохме при президента, за да получи Габриел проучвателния мандат като премиер и да се издаде указ. В Приложение 1 е състава на кабинета. Когато нещата са одобрени и са ясни, не се подписват. Какво ли друго може да се направи? Някой умишлено тласка, за да бъде провален първия мандат“, подчерта депутатката от ГЕРБ.

„Лидерите на ПП-ДБ знаеха, че отиваме с тази папка. Габриел държеше връзка с Денков. В това споразумение сме записали още в самото начало, че първият мандат е национален и се кълняха“, добавя тя.

„Записано е, че с него ще бъде съставен кабинета. За втория мандат са казали, че ще го върнат веднага. Няма да се прави с него нищо. Това е мъжката им дума. Искам да видим дали ще бъде изпълнена“, заяи Рая Назарян.

„Времето за извинение свърши. Ако Мария Габриел ме попита, бих я посъветвала да внесе в Народното събрание заявление, с което да изтегли изпълнението на мандата без да представя състав и структура, защото виждате, че няма доверие към нея от тези 11 души. Те абдикираха, за да бъде провалена. Нужно е да предложи изцяло нов състав, което вече ще е извън преговорите. Това изглежда е провал на първия мандат, но това не идва от нас“, добави тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране