10.03.2016 | 17:06
Комисията за Русия и Турция не се разпусна
Предлагат на пленарната зала да решава съдбата й

Временната комисия за установяване на намеса на Турция и Русия в нашите дела не се саморазпусна. До такова становище стигнаха депутатите, нейни членове, след час и половина дебати по време на първото й заседание. Членовете на мисията дебатираха имат ли право те да вземат решенията, или това е в прерогативите само на пленарната зала.

В крайна сметка, по инициатива на депутата Камен Костадинов от ДПС комисията реши председателят й Валентин Радев единствено да представи доклад на Народното събрание за обсъждането, проведено по проекторешението за закриването й. По време на дискусията ГЕРБ предложиха комисията да се закрие, но зам.-шефът на парламента Красимир Каракачанов контрира, че парламентът „не е зоологическа градина, която може да бъде разигравана“.

„За съжаление това предложение за закриване на комисията говори точно за това. Наименованието на комисията показва, че някой се меси във вътрешните ни работи“, заяви войводата. Каракачанов предложи комисията да си остане, но да се прекръсти, като от наименованието бъдат премахнато споменаването на Русия и Турция. Да се запише само намесата на трети страни, поиска съпредседателят на Патриотичния фронт, подкрепен и от социалистите.

Колегата му от ПГ на ПФ Димитър Байрактаров също го подкрепи и се обяви срещу разпускането на комисията. „Да не заровим нероденото бебе още преди да е проплакало“, призова патриотът и стигна дори до привикването на шефа на ДАНС и на Военното разузнаване, които да докладват за руско-турската намеса още на следващото заседание.

Атакистката Магдалена Ташева обяви, че въпросната комисия „се е родила с малформация“

и именно заради това партията й не е подкрепила създаването й, защото е безпредметно. Иначе тя застана зад искането на Каракачанов да се преименува.

Ташева скочи срещу това, че комисията изпълнявала указанието на министър-председателя, у когото се появило „едно щение такава комисия да няма“. От БДЦ пък предложиха комисията да се разпусне, но и едновременно с това да предложи на парламента да я разкрие отново с новото наименование. Именно тук Камен Костадинов напомни, че подобни решения временната комисия не може да взема, защото това е в правомощията на пленарната зала. Тя ще реши дали ще има комисия, дали няма да има или тя ще бъде преименувана.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране