15.10.2015 | 20:10
Конграгулации за Златното момче

15.10.2015. Брюксел. Откриване на изложбата „Варненското златно съкровище в ЕП“. Присъстват ББ, Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Мартин Шулц, Иван Портних, евродепутати и други висши европеиди.

***

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: (Обещава кратка реч, но дълго се шегувка с Мартин Шулц на тема кой разбира повече от червеи, после четка подробно Варна, България, златните съкровища, Бойко Борисов; обещава да посети Портних до края на годината. ББ кротко сияе.) …I’m happy that the Prime minister was able to attend this event! He is a Golden boy of Bulgaria… (Овейшън.) So I’m happy that we are here, I’m happy that we have the opprtunity to discover this golden treasures of Varna. Long live Varna, long live Bulgaria and the Prime minister!

Кристалина Георгиева, еврокомисар: Много е трудно човек да говори след шефа си. И сега на мен ми се пада да съм и най-кратка. Ще кажа две неща. Първо, това че тази изложба не само показва колко е богата историята на България. Тя показва и колко много ние българите ценим, уважаваме, пазим нашата история. А народ, който цени историята си, той внимателно твори настоящето и бъдещето си. Сега това да твори настоящето е в ръцете на нашия народ, нашето правителство, нашия Премиер! И като човека, който тук отговаря за парите на Европа, аз се гордея много с това, че нашето правителство много добре работи с тези пари. И да призная на Премиера, че преди няколко дни, когато казвах къде се намираме в усвояването, направих грешка. Аз тогава му казах, че през последните години, а това значи най-вече последната година, ние сме на 8-о място. Днес ми дадоха последната справка. Г-н Премиер, ние сме на 5-о място! (Овейшън.) Дано така да Ви върви – да строим хубава си страна. (Зад оратора ББ се боричка приятелски с Мартин Шулц.) Така че един ден, когато говорят за историята, която сме създавали през тези години, нашите наследници да се гордеят с нас. Честито.

Бойко Борисов, България: Уважаеми големи! Нека така да ви наречеме, г-н Шулц, г-н Юнкер! Много ми е драго, че и всички (български) евродепутати от различните политически партии – и от социалистите, и от либералите, и от десницата, сте всичките заедно тука. Защото всичко това е наше, българско, и тука ние сме едно. И аз считам, че присъствието на тези господа тук (сочи някъде към Юнкер и Шулц), на хората, които управляват Европа, са заради всички вас. И това е едно признание не за мен, не за нашата партия – точно обратното. За целия бълггарски народ и за всички усилия, които всички са положили през годините, за да сме тук, в Европейския парламент сега.

Да показваме нашите най-стари в света археологични находища и находки. И те за са тука, и те да казват такива хубави думи за нашата държава. Само г-н Шулц не е бил в България, надявам се да поправи грешката. Така че – добре дошъл. И в заключение ще кажа. Идвам от Истанбул. Идвам с послание от турския премиер Давутоглу. Колкото и да ви се вижда разстоянието от Босфора – София – Брюксел, проблемите са едни и същи. Днешните проблеми с бежанците са такива, че всички ние – демократично мислещите, свободолюбивите, искащите доброто на хората в света, да сме обединени, да си помагаме и да намериме правилното решение за тези стотици хиляди, милиони, които в момента бедстват в регионите на света. Благодарение на европейските пари вече само след няколко дена ще имаме пълна свързаност с Турция – магистрала „Марица“; пускаме голяма част от магистрала „Струма“ до Гърция, така че усвояването на еврофондовете дава възможност за най-важното в Европа, това е присъединяването на страните от региона. За което сърдечно благодаря от името на всички българи, че намерихте във вашата програма, много тежка, но – тези минути, за да удостоите с уважение българския народ. Благодаря.

***

(Къртовският труд на преводачката е за отбелязване в отделна тема, но тук нямаме пространство, време и научни компетенции, за да я разгърнем на полагаща й се широта в пространствено-историческия континуум.)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране