28.05.2015 | 0:03
Корупционен скандал разтърси ФИФА
Арестувани бяха 14 души, сред които 7 от най-влиятелните фигури в организацията

Червен картон за ФИФА! Световната футболна централа беше разтърсена от огромен корупционен скандал. Арестувани бяха 14 души, сред които и 7 от най-влиятелните фигури в организацията.

Това е най-големият скандал в историята на световната футболна федерация. Две отделни разследвания, на два континента тази вечер се опитват да стигнат до дъното на корупционните схеми във ФИФА – организацията, която контролира световния футбол.

Събуждане, каквото със сигурност не са очаквали. Така започна денят за няколко от шефовете на ФИФА в петзвездния им хотел в Цюрих. Персоналът на хотела използва бели чаршафи, за да скрие отвеждането на заподозрените в корупционна схема. Седем души са в ареста, сред тях и двама вицепрезиденти на ФИФА Джефри Уеб, който отговаря за Северна Америка и Карибите и уругваецът Еухенио Фигередо.

Според обвинителния акт арестуваните „са участвали в 24-годишна схема за лично забогатяване чрез корупция в международния футбол“.  Властите твърдят, че чрез комисионни и подкупи са раздадени повече от 150 милиона долара. На пресконференция в Цюрих ръководството на ФИФА се опита да се изкара жертва. „ФИФА е жертва в това разследване. Да, ФИФА е жертва. Федералните власти са тук и ние сътрудничим с тях. Предали сме им цялата информация”, заяви говорителят на ФИФА.

По същото разследване други четирима души вече са признали вината си. Това са шефове на маркетингови компании, които са раздавали подкупи и комисионни на футболни лидери по целия свят срещу подкрепа.

Властите в Цюрих сега разследват и начина, по който са определени домакините за световните първенства през 2018-а и 2022-ра година – Русия и Катар. Изборът на емирството, където температурите могат да достигнат до 60 градуса, повдигна съмненията още при обявяването му.

Но от ФИФА обявиха, че въпреки разследването и арестите първенствата остават.  Шефът на ФИФА Сеп Блатер не е сред арестуваните, но властите разследват и неговите действия. Арестите идват два дни преди организацията да преизбере Блатер за пети пореден път за неин шеф. Единственият му опонент в тази битка е принцът на Йордания Али бин ал-Хусейн, който определи днешния ден като тъжен за футбола.

„Прозрачност е дума, която използваме често. Сега е нужно да я приложим и аз бих желал да гарантирам, че това ще се случи. Не трябва да има нищо, което да крием. Трябва да върнем доверието в организацията”, заяви Али бин ал-Хусейн.  Преди дни в интервю за Си Ен Ен аржентинската футболна легенда Диего Марадона обвини Блатер в корупция.

 „Това е една мафия, маскирана като ФИФА. Защото плъховете могат да пропълзят навсякъде на света, той е президент на ФИФА”, заяви Марадона.  Това разследване на ФБР продължава няколко години. Последният прокурор в Бруклин, който го е наблюдавал, сега е министър на правосъдието. Това е Лорета Линч и за нея това е най-мащабното обвинение откакто е на поста си.

Според обвинителния акт някои от предполагаемите престъпления са ставали на американска земя и са били използвани американски банки, за да се правят плащанията за предполагаемите подкупи и комисионни. Освен това потърпевши от решенията на ФИФА са били американските телевизионни мрежи, които са най-големите в света и плащат най-много за телевизионни права за първенствата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране