24.06.2020 | 14:40
Кошлуков обяви тв водещия Горан Благоев за богохулник заради критики към Борисов
Благоев подбирал тенденциозно темите и гостите си и заяви, че в него се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с православието
"Сега"

Заради критики към висши представители на Българската православна църква, към изпълнителната власт и лично към премиера Бойко Борисов и заради въпроси, свързани с финансирането на БПЦ от страна на държавата, журналистът и дългогодишен водещ на предаването на „Вяра и общество“ Горан Благоев почти сигурно повече няма да е негово лице. Това стана ясно от думи на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков на среща със Съвета за електронни медии във връзка със ситуацията с „Вяра и общество“.

Шефът на телевизията обвини Благоев, че подбирал тенденциозно темите и гостите си и заяви, че в него се дава трибуна на хора, които нямат нищо общо с православието. Според Кошлуков Благоев нарушавал лиценза на рубриката, тъй като „Вяра и общество“ не било публицистично, а образователно предаване, а в същото време в него се чували тези, че изпълнителната власт и премиерът Борисов си „купуват“ църквата с допълнителните средства, които им се отпускат за капиталови разходи.  „Вследствие на тези манипулации зрителите обвиниха премиера в престъпление „купуване предизборно на гласове“, загрижи се Кошлуков. Той каза още, че с действията си Благоев дисредитира Министерски съвет и ръководството на БПЦ.  „В предаването непрекъснато се нарушава законовата рамка, от много години БПЦ не е присъствала в него, разпространявани са злобни, клеветнически и дискредитиращи коментари и анализи по отношение на БПЦ и окачествяване на църковни водачи и на премиера Бойко Борисов“, заяви Кошлуков.

В пледоарията си Кошлуков представи нещата така, че броевете на „Вяра и общество“ в неговия мандат били оскърбителни за вярата на православните християни. „Хората не могат да чуят своите пастири от БПЦ“, разгневи се шефът на БНТ.

Изненадващо от СЕМ се противопоставиха на твърденията на Кошлуков. По време на изказването си шефът на БНТ изтъкна, че в медийния регулатор са изпратени близо 100 писма на възмутени зрители във връзка с броя на „Вяра и общество“, излъчено на 6 юни. „За съжаление в този брой имаме клеветнически и дискредитиращи коментари и за Бойко Борисов, повтори Кошлуков.

От СЕМ отговориха, че писмата са започнали да валят около седмица след излъчването на самия брой и че тяхното получаване съвпада с атаката на Кошлуков към Благоев. Шефът на СЕМ Бетина Жотев нарече тези писма „писани под индиго“.  Тя каза още, че е гледала броя на 6 юни и не е видяла в него обиди към вярата, а позиция на журналист спрямо действия на висши представители на БПЦ.

Преди дни Благоев съобщи във „Фейсбук“, че без предупреждение до него ръководството на БНТ1 е свалило летните повторения на „Вяра и общество“. „Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ, съобщи Благоев във „Фейсбук“.

Днес Кошлуков поясни, че повторенията на „Вяра и общество“ не са спрени, а са насочени към интернет страницата на БНТ. Той даде да се разбере, че възнамерява да върне рубриката в ефира на телевизията през есента. Той обаче подсказа, че най-вероятно това ще се случи с друг водещ.

1 коментар

  1. Среден пръст каза:

    Тоя боклук със средния пръст да отива на майната си и да освобождава поста на директор в изпадналата в немилост държавна телевизия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране