07.02.2023 | 11:55
Кошмарът в Турция и Сирия – над 5000 са вече жертвите на земетресението
Това е най-силният трус, регистриран в южната ни съседка от 1939 г. насам, очаква се броят на загиналите да расте в идните дни

Над 5000 са сумарно до този момент жертвите на силното земетресение, разлюляло вчера Турция и Сирия. Южната ни съседка съобщава за най-малко 3400 загинали, докато в леванта бройката достига до малко над 1600. Трусът, който бе регистриран вчера и бе с магнитуд от 7.9 по скалата на Рихтер, продължи най-малко една минута – огромно време, предвид силата на земетресението, и събори редица жилищни сгради в двете страни.

По данни на вицепрезидента на Турция Фуат Октай ранените след бедствието са минимум 20 000, а броят на жертвите вероятно ще расте. Съборени в южната ни съседка са близо 6000 сгради, от които голям процент жилищни. Кадри, заснети случайно от хора в засегнатите градове, показват как здания, подобни на съществуващите в България още от времето на соца, буквално рухват подобно на видеата с контролирано събаряне на сгради.

Тъй като трусът е бил късно вечерта местно време – в 3:20 ч., е неизвестно колко още хора има затрупани под руините. Спасителната акция в Турция продължава втори ден въпреки ниските температури и в нея участват не по-малко от 24 000 спасителите от цялата страна. Ердоган получи международна помощ от Обединените нации, от ЕС, както и правителствата на САЩ, Великобритания, Русия, Китай, Индия, Япония, Ирак, Иран, Австралия, Нова Зеландия, Гърция, Пакистан и България.

Счита се, че това е най-силното земетресение, разлюляло Турция от 1939 г. насам, когато такова с подобен магнитут уби повече от 30 000 човека. Над 7.0 по Рихтер са редки явления, като на година по света регистрирани такива трусове има средно по пет. През последните 25 години пък в Турция са били регистрирани 7 земетресения над 7.0 по рихтер, но това от вчера е най-силното.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране