21.08.2017 | 14:53
Костадин Паскалев: ДПС взема управленските решения, Борисов ги изпълнява
Много бих искал един такъв диктатор като Путин да ни управлява и нас

 Трябва две неща да се направят в тази държава. Едното е да се въведе ред, а второто – той да важи за всички“, заяви  Костадин Паскалев (бивш вицепремиер в кабинета НДСВ-ДПС и кмет на Благоевград) в едно от най-запомнящите се интервюта в предаването „Просто Диков“ по BIТ.

Според мен, в настоящия момент българската държава съществува, за да обслужва определени политически фигури, определене икономически субекти…Огромната отговорност на управляващите е че не искат да провидят елементарни неща. Това не са прости хора, това не са ограничени хора, но очевидно статуквото позволява на всеки да намери своята ниша, така че да се облажи от присъствието си във властта или в икономиката на държавата. Извадете само списъка на фирмите, които са изпълнили обекти в областта на околната среда, пътната инфраструктура, железопътната инфраструктура, сравнете ги по цени със средноевропейските, и ще си направите изводите къде държавата обслужва някого. Включително и със случая с КТБ. Не знам дали си спомняте, едно време ви казах, че унищожаването на КТБ, преструктурирането на нейните активи, придобиването на нейните активи ще покаже кой управлява държавата и защо управлява тази държава…

***

Българското цигарено производство в момента е изнесено в Дубай и Ирак. Моят въпрос е: каква част от приходите отпреди пет години, които са влизали от Булгартабак, тази година ще влязат в нашия държавен бюджет? Аз твърдя, че те ще са много по-малко от половината. Не знам какво ще отговори финансовият министър или премиера на държавата. Но тези въпроси не ги поставя опозицията, което за мен е абсурдно, и може би точно заради това опозицията не успя да спечели предишните парламентарни избори. Защото ако тя поставяше въпросите, които вълнуват българските граждани, сигурно щеше да спечели изборите…

***

Ние трябва да се научим да казваме нещата с истинските им имена…Нашият преход започна с преструктуриране на политическата в икономическа власт, икономическата след това в политическа, която обслужва икономическата. И в крайна сметка няма кой да обслужи българския народ и той затова намалява, затова се стопява. Срамното в цялата тази история е, че има много интелигентни български граждани, които пътуват, работят и живеят в чужбина, живеят в България, опитват се да правят някакъв бизнес тук, и въпреки всичко тези хора мълчат. В грижите за насъщния, това, което е необходимо на тях и семействата им, те се опитват да го защитят с конкретните си действия, но не ги интересува държавата.

***

В последно време ние се занимаваме с фигурите на манекенките, кой какво казал и как го направил, с паметника Бузлуджа, пред НДК…Ние не можем да се примирим с нищо. Едните не приемат другите, другите не приемат първите, извинявайте, но в крайна сметка над всичко това трябва да стои българският народ. Това го няма.

***

Нищо хубаво не очаква Бойко Борисов, независимо, че спечели трети мандат. Огромната омраза, която се насажда в политическата класа на едни срещу други, накрая ще се реализира в омраза на българските граждани към политическата класа. По-голямата част от българските граждани са в безизходица и се мъчат да преживяват по някакъв начин. Има една част, която благоденства, разбира се. И една средна класа, която се стопи, и която живее прилично, но не вижда перспективи…

***

Аз съм бил кмет на Благоевград. Македонските граждани идваха в България да се лекуват, сега не идват, защото тяхната здравна система стана по-добра от нашата. Може ли млад български лекар в момента да получи специалност? Аз твърдя, че не може. Нашата система е така направена, че той трябва да се откаже от доходите си за две или три години, за да получи съответната специализация. Абсурдна система. Знаят го всички лекари и министри и никой не прави нищо. Защо?!

***

Вчера си направих една елементарна сметка – от седем новини, които са извадени на първа страница в един сайт, пет бяха клюки, а две абсолютно несериозни новини. Така се информира българският гражданин. Той става все по-неграмотен, по-незаинтересован, престава да гледа телевизия, да чете вестници, и когато дойдат избори, ние започваме да действаме като на футболен мач.

***

Имаше една много интересна програма на Министерството на земеделието, с която финансираше животновъди за поддръжка на високопланински пасища. Вижте списъка на депутатски синове, братовчеди и роднини, които са получили милиони левове за стопанисване на тези пасища. И тогава ще ви стане ясно защо у нас няма земеделие. Защото у нас някой иска да открадне парите, а не да създаде производство. И такова е мисленето не само на политиците, а и на икономическите субекти в България.

***

Защо не вземат да качат на едно корабче нашите управници, па да ги разходят, па да вземат да се засрамят малко. Преди да станат русофили или русофоби, да видят, че държавното управление е свързано с целепоставяне, организация и контрол. И с работа.  Много бих искал един такъв диктатор /като Путин-б.р./ да ни управлява и нас.

***

В момента нашата икономика не може да разчита на трайност на подхода по отношение на данъчната политика, митническата политика. Но по отношение на европейските средства всеки един бизнесмен, който решава да усвоява някакви европейски средства, търси не човека, който ще му направи добрия проект, а човекът, който ще ми осигури досег до управляващия орган, който ще му гарантира минаването на проекта. Това не е ли извратено? Когато не съществува ред, когато и написаните правила се заобикалят, няма как да се случи нещо друго. Не съм особен оптимист, че някога ще стигнем до подреждане на държавата.

***

Аз имам само един въпрос към Бойко борисов: Би ли могъл той да пожевее в Германия три месеца с пенсията на майка ми? И тогава ще го питам на к какво ниво се намира България.

Ние сме член на ЕС. Като член на ЕС каква е нашата цел – да бъдем последни или да бъдем, най-малко, в средата?

Някои работодателски организации говорят някакви абсурдни неща. Трябвали им работници, които трябва да бъдат внесени от чужбина, защото нямало българи, които да работят…Да ме прощават, но средната заплата на рецепционистка в хотелите по Черноморието е 550 лева. А им изискват да владеят три езика, да спят в стая по четири, да нямат никакви битови условия, да робатят по 12 часа и да получават 550 лева. Да ме прощават, каква е тази заплата? Какви са тези езици, какво е това образование, което искат от хората? И казват, че няма работници. Ами дайте им по 1000 лева и ще видите дали няма да имате работници. Не може да имаш такова унизитено отношение към собствените си работници и да очакваш качествена работа и да намериш хора, които да ти работят без пари.

***

Какво е качеството на нашето образование, на образователната система? Какви специалисти излизат по отношение на потребностите в икономиката. Тук е мястото на държавата да направи баланса и аз твърдя, че е много елементарен.

Общото образование- отговорност на общините. Професионалното образование – отговорност на областите. Висшето образование- отговорност на държавата. Не може да ми казават, че има 40 000 холиди кандидат-студенти, а свободните места да са 73 000. Останалите места за кого са? Тоест, кьораво, куцо и сакато, ако тръгне да се кандидатира за студент, става студент.

***

Търкането на талони от лотариите е единственият начин на българите да забогатеят по честен път.

***

На България й трябват нови политици. Надявам се да се появят млади, подготвени, морални хора. В противен случай нямаме перспектива.

***

Какво ще случи с нашата държава, в която основните политически и икономически решения се взимат от партия, която е в опозиция. С какво е зависим настоящият премиер от тях? Къде стои той, какво парви? Не се ли озърта отвреме-навреме, не се ли усеща какво се случва?

ДПС взима икономическите и управленски решения и това е видно.

Този зор за ТОЛ системата откъде идва? Концесионирането на летище София чие желание е? Наблюдавйте Виваком в следващата година и половина. И там ще се случат интересни неща.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране