07.10.2016 | 19:10
КриСталина обвини света в женомразство
Публикации "назначиха" Ирина Бокова за зам. генерален секретар на организацията

Неуспелият кандидат за генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева дообогати обясненията за причините за провала си, като хвърли вината върху света, който още не бил готов да приеме жена начело на световната организация. Ден преди това премиерът Бойко Борисов, който лично подмени Ирина Бокова със зам.-шефа на ЕК в последния момент, обясни, че виновници за несполуката са Пламен Орешарски, Бокова и Великите сили. Кристалина Георгиева похвали Борисов за това, че е взел „смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция“.

От думите й излезе, че всички са били наясно за големия риск, който поемат, и че тя ги е предупредила за последиците от смяната. Не се разбра кои са тези всички. „Самата аз казвах, че за такова кратко време не знаем докъде ще стигнем. Имахме един последен шанс и България смело го използва. Все пак в мен остава малко горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място“, допълни Георгиева пред Нова тв. И даде да се разбере, че изобщо няма да се вслуша в призивите на опозицията да напусне мястото си в Еврокомисията. „Чух спекулации, че имам интерес към някаква друга работа в ООН. Искам да кажа съвсем категорично: не отидох в Ню Йорк, за да си търся работа. Аз работа си имам. Отидох на мисия за нашия регион“, заяви тя.

В интервю за БНР Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество се присъедини към мнението на международните експерти, че България е проиграла кандидатурата на Кристалина Георгиева с късното й включване в надпреварата. „Ако Георгиева беше влязла в битката по-рано, тя имаше сериозни шансове да я спечели“, смята Гоуен. „От началото на кампанията беше много ясно, че Съединените щати и Обединеното кралство ще блокират Бокова. Това беше публична тайна. Не беше обаче 100% сигурно, че Русия и Китай ще направят същото с Георгиева. В различни моменти руснаците намекнаха, че при определени обстоятелства биха могли да приемат Георгиева, но след объркването през септември те като че ли втвърдиха линията си към нея“, допълни той.

Гоуен не смята, че Ирина Бокова би могла да стане заместник на новия генерален секретар Антониу Гутериш, каквито твърдения се появиха. Тази информация беше публикувана от „Гардиън“. Според изданието броени часове след като Гутериш получи пълната подкрепа на Съвета за сигурност, са се появили спекулации, че Русия ще бъде компенсирана за своя вот. Издигането именно на Бокова е един от жестовете, който може да бъде направен към Москва. „Това е слух, който доста се обсъжда в Ню Йорк. Не знам какъв процент истина има в него, но Гутериш ще трябва да внимава, защото много дипломати от Африка, Азия и Латинска Америка ще се обидят, ако той си избере пак европеец за заместник. Това не е начинът, по който ООН традиционно работи. Обикновено високите постове се заемат от различни региони“, посочи Гоуен.

1 коментар

  1. Алиh каза:

    Защо титулувате тази пачавра, без да уточнявате, че такива като нея зам.-шефа на ЕК са още 12 човека, и че тя е една от тях, а не единствената зам.-шеф на ЕК.
    Утре пак нашите любими социологически агенции да публикуват резултатите от рейтингите на водещите ни политици. Мога предварително да обява резултата, но ще ги подредя само по имена 7 криСТАЛИНа Георгиева, Бойко Борисов, Цецка Цачева, Расим Плевняалиев, Румяна Бъчварова, предпоследен Гоце Първанов и последна Корнелия Нинова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране