30.03.2016 | 20:35
Кво вадиш, докторе? – Чукове и сърпове от главите ви!
Хочешь жни, а хочешь куй...*

Радио „Фокус“: Как си обяснявате този хаос (в здравеопазването) и с какво?

Михаил Миков, БСП: Отсъствие на концепция, крайно арогантно поведение на министъра, неразбиране, че моделът, при който здравето е стока, е тотално изчерпан и че държавата трябва по друг начин да се намеси в здравеопазването, така че гражданите да имат достъп до здравеопазване тогава, когато са си платили здравната вноска. Вие разбирате, че става въпрос за управленска немощ на правителството, за абсолютно безсилие и отсъствие на концепция за структуриране на системата. Т.е. свидетели сме на разпад на онова, което през 2000-та година беше заложено от десницата в България като система на здравеопазването.

РФ: Господин Миков, вашата метафора с чуковете и сърповете** очевидно забавлява министър Москов, но не му въздейства, както не промени картината и внесения от вас вот на недоверие. Излиза изконният въпрос: „Quo vadis…“, т.е. накъде вървите, какво правите?

ММ: Не бих стигнал и до последната дума: „…domini?“***, защото нито той, нито неговият министър-председател Борисов заслужават чак такава квалификация. Все още култът към личността не е до такава степен развит, макар че има сериозни наченки. Накъде отиваме? Отиваме към необходимост от сериозен преглед на това, което беше наречено здравна реформа в началото на този век, което съсипа българското здравеопазване, което увеличи многократно средствата за здравеопазване при намаляло население, а оценката за качеството на здравните услуги, за достъпа, за възможностите, за плащането от джоба – не знам дали знаете, но в последните законодателни упражнения в една наредба, министърът е предвидил, че вече пациентите ще си избират и санитарките, и сестрите, за да може да се плаща от джоба допълнително, въпреки че си си платил здравната вноска.

РФ: Това го разбрахме пак от вас.

ММ: Компетентен ли е пациентът да прецени коя санитарка ще му подава чашата с вода или ще му сменя чаршафите?

РФ: Те не знаят принципно кои работят.

ММ: Крайно време е да се разбере, че пазарът в здравеопазването ни докара до тук. Крайно време е да се разбере, че здравето не може да бъде стока и така е уредено и в Конституцията. И смятам, че тепърва е необходим много сериозен разговор. Ние в „БСП – Лява България“ търсим алтернативните решения, но все по-очевидно става, че държавата трябва сериозно да се намеси в този сектор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране