16.02.2023 | 18:33
КЗК най-сетне реши да провери цените на храните
Антимонополната комисия ще прави проучване има ли нелоялна конкуренция

Две седмици откакто служебното правителство обяви, че започва да работи по мерки срещу високите цени на храните, Комисията за защита на конкуренцията изведнъж видя проблема и най-сетне се включва в инициативата. До момента бездействието на антимонополната комисия повдигаше периодично въпроси, а от правителството обясняваха, че това е независим орган, на който не могат да влияят.

“С оглед на зачестилите съобщения в медиите и сигнали на потребители за повишени цени на основни хранителни продукти през последните месеци, КЗК стартира предварително проучване във връзка с евентуално извършени нарушения по глава Седма (Забрана за нелоялна конкуренция) и глава Седма “б” от ЗЗК (Нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти) при предлагането, ценообразуването и етикетирането на хранителни продукти за крайните потребители”, съобщиха в четвъртък от комисията.

Оттам добавят, че предвид обхвата на проучването, КЗК изисква информация и доказателства, както от държавни органи като Комисията за защита на потребителите, така и от производители и доставчици на храни. Специално се уточнява, че се има предвид и производителите на мляко и млечни продукти и техни сдружения.

След постъпване на изисканите доказателства, КЗК ще прецени имали и на кои търговци на дребно (включтелно търговски вериги) са налице основания за образуване на производство заради погазване на конкуренцията на пазара или за увреда на интересите на доставчиците на селскостопански и хранителни продукти, което пряко се отразява на крайните потребители и тяхната покупателна способност.

Подобни инициативи на КЗК по отношение на конкретни продукти се оказаха безрезултатни с месеци. Така, например вече 9 месеца след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се усъмни за картелни съглашения на пазара на олио и брашно, се оказа, че ведомството все още не е започнало същински анализ. Комисията все още събира информация от потенциалните нарушители. Самите дружества се затруднявали с предоставянето ѝ, защото трябвало да приложат много документи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране