22.06.2018 | 22:56
Лъжа е, че Борисов пада по гръб! Излъгал и за пожара в Синода

Преди няколко дни, докато откриваше пожарната в Поморие, Бойко Борисов разказа неизвестен за науката епизод от биографията си, на което реагира своевременно с малко пасквилче, в което уверихме публиката, че вярваме на всяка дума – вярваме като на близък човек! Ето разказа на премиера, после ще цитираме проверката на „Капитал“ по този мемоар.

„Сградата на Светия синод гори, имах няколко много добри пожарникари. На първо място Васил Стоев, Бог да го прости – голям, здрав, красив пожарникар. Или трае, или не говори. Вървим с него по една греда, много голям пожар беше, Светият синод почти целият изгоря. Аз пред него, той зад мен… и ме хванал за колана и казва: „Взводен, ще паднем, ще се пребием, високо е!“ Викам: „Васо, тук сме в Божията къща. Господ над нас, няма страшно!“ И както си говорим, че няма страшно, отгоре като поддаде, а то се оказа, че бетон няма. Стените са там от дървени дъсчици и рабицова мрежа, замазани и по средата – въздух. И пожарът през нея дръпна от долу нагоре. Отгоре падаме, през един етаж, втори етаж и падаме на патриарха в кабинета. Аз падам на кожения диван по гръб, а Васо – пада до мен и от апарата си чупи четири ребра. И само казва: „Взводен, и тук ли ред има? Аз на дивана, а ти до мен“.

А ето какво показва проверката на „Капитал“.

***

Това е толкова нов момент в историята на премиера, че „Капитал“ (от лятна скука в края на председателството може би) реши да я провери. Проверката обаче показа, че историята на премиера поддава малко като онази греда. Много малко хора, свързани със синода, изобщо помнят такъв унищожителен огън назад през годините, в които Бойко Борисов е бил пожарникар. Той е назначен за взводен през 1982 г., след като завършва съответния факултет на МВР. Патриарх по това време е покойният вече Максим.

Бедствие в Светия синод от такъв мащаб в центъра на София е щяло да остави доста по-силни спомени. По-възрастните професори в Богословския факултет обаче насочиха, че смътно могат да се сетят за пожар в Синодалната палата в началото на 80-те. Според директора на Църковно-историческия и архивен институт при Българската патриаршия доц. д-р Христо Темелски огънят е тръгнал от бившия фотограф на синода, който искал да прикрие нещо. По-късно срещу него дори е заведено дело от митрополитите за изчезването на скъпа фотографска техника, но е прекратено. По думите на доц. Темелски този пожар е бил на последния етаж от източното вътрешно крило на синода, което потвърждава думите на премиера, че става въпрос за висок етаж. Но сходствата спират дотук. Пожарът е бил далеч по-повърхностен, а за пропадания между етажи доц. Темелски е категоричен: „Абсурд.“

Информацията му беше потвърдена от два различни по характер източника. В работното дело на секретаря на патриарх Максим Рангел Рангелов, агент Рудомир, е записано, че на 31 октомври 1983 г. в явочна квартира „Теменуга“ докладва, че в Светия синод е имало пожар. Предишното сведение на агента, който е определян като един от „най-качествените“ в църковните среди, е от август 1983 г., т.е. най-вероятно огънят се е случил в периода септември – октомври на същата година. Официалната версия хвърля вината върху старата електрическа инсталация, но имало съмнения и за намесен човек.

Вторият ни източник разказа, че в синода се помнят два пожара, но при нито един от тях не се е стигало до пропадане между етажите. Първият, наистина в началото на 80-те, е бил голям. Тръгнал е от фотоархива, който се е намирал на третия етаж, и в огъня е унищожена и документацията на църковния вестник. Изпепелен е целият покрив откъм улица „Париж“. Покоите на патриарха обаче не са засегнати, те са в друга част на сградата. Вторият пожар, който за малко не стигнал до кабинета на Максим, е от началото на 90-те години, когато Борисов вече е извън системата. Тогава подозренията са, че запалването е започнало от цигара на епископ Павел, един от действащите лица в последвалия разкол.

„Имаше пожар, но не мога да си спомня точно детайлите. Не съм участвал в гасенето“, каза дългогодишният директор на пожарната Кирил Войнов.

Отдавна е ясно, че Борисов обича да „украсява“ истината и да я прави по-мека към себе си. Същото между другото може да се каже и за синода, който отдавна ползва пожарите за извинение да не предоставя информация от архивите, които „били унищожени“. Това, а не диванът, е общото между тях.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране