14.03.2018 | 20:07
Лондон къса с Русия, гони 23 дипломати
Москва е отговорна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал

Великобритания ще прекрати двустранните контакти на високо равнище с Русия и ще отмени поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети страната. Това обяви Тереза Мей след обсъждане на мерките, които Лондон налага заради подозренията, че Москва е отговорна за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

Мей бе категорична, че Русия е виновна за инцидента. Тя обяви също, че Лондон гони 23 руски дипломати. Те ще разполагат с една седмица, за да изпълнят разпореждането на британската държава.

Дипломатите, по думите й, са индетифицирани като необявени офицери от разузнаването.  Тереза Мей заяви още, че руският президент Владимир Путин е виновен за влошаването на отношенията между Москва и Лондон. „Мнозина от нас гледаха към постсъветска Русия с надежда. Желаехме по-добри отношения и е трагично, че президентът Путин избра да действа по този начин”, каза Мей пред депутатите в британския парламент.

Русия разглежда действията на британското правителство като провокация, обяви от своя страна Александър Яковенко, посланик на Руската Федерация в Лондон. Той определи “всичко, което прави днес британското правителство” като “абсолютно недопустимо”. Русия не е готова да говори на езика на ултиматумите, добави Яковенко.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране