24.12.2021 | 10:40
Ловната хижа на Вълка била ремонтирана стара сграда
Софийският административен съд отмени заповедта на главния архитект на София Здравка Здравков за събаряне на строежа

Ловната хижа на бизнесмена Румен Гайтнаски-Вълка в ловно стопанство „Искър“, за която Столична община издаде заповед за събаряне, може да се счита за стара, ремонтирана сграда. Това става ясно от решението на административния съд в столицата, пред който и Гайтански, и Югозападното държавно предприятие обжалваха събарянето. Заповедта за него е издадена в нарушение на закона, а общината не е доказала, че става дума за изцяло нов строеж, пише в решението. То не е окончателно. Решението трябва да бъде обжалвано, написа във фейсбук депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев, който е ангажиран с казуса от самото начало.

Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен. За мен не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците. За да предизвика най-малко шум‘, написа Панев.

Всъщност съдът приема тезата на фирмата на Гайтански „Био Майнинг“, която твърди, че става дума за ремонт на стара работилница, въпреки че сградата изглежда като нова. По делото е била възложена експертиза на вещо лице. В заключението си специалистът е посочил, че може и да става дума за стара сграда, която се е нуждаела от спешен ремонт.

По отношение на въпроса дали процесният строеж е нов или може да става въпрос за ремонт на стара сграда, вещото лице посочва, че е описала това, което е видяла при огледа на място, без да е установила вече закрити работи, като например основите на сградата, както и че не е премахвала при огледа части от мазилка и топлоизолация от стените. Видимите части на сградата са нови, но е възможно да са налице и някакви стари елементи, които да са скрити. Съобразно представените по делото конструктивни становища, вещото лице е категорично, че чрез тях се установява, че в този имот има сграда, която е в аварийно състояние„, пише в решението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране