23.01.2016 | 0:01
Лукарски нагъл: Горивата у нас са евтини
КЗК трябвало да провери дали има картел

Нямаме компетенцията за регулация на цените на горивата. Това заяви недоразумението Божидар Лукарски – министър на икономиката, по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от народните представители Миртин Димитров и Петър Славов.

Той обясни пред депутатите, че ведомството му не може да контролира цените на горивата, а само качеството. „Цените се определят между търсенето и предлагането, пазарът е свободен“, заяви Лукарски.

„Що се отнася до усещането, че цените на течните горива в България са високи, ще направя една справка със статистическа информация, съдържаща се в актуалния седмичен бюлетин за потребителски цени на петролните горива към 18-и януари 2016-а година. Накратко, от направената справка се установи, че цената на дребно на бензина в България е по-ниска от средната в ЕС, а тази на дизела е почти равна на средната цена в ЕС“, посочи министърът.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отговорната институция да проверява за картели. Законът е такъв, изтъкна министърът и подчерта, че ако този закон не се харесва на законотворците да проявят законодателна инициатива и да го променят. „Министерство на икономиката трябва да прояви по-голяма решителност в борбата с картелите“, настоя депутатът от ПФ Слави Бинев. Той се възмути от отговора, че министерството нямало отношение към търговията с горива. Това е част от икономическите проблеми на страната, смята Бинев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране