24.10.2023 | 17:02
„ЛУКойл“ взриви Сглобката
Няма никаква яснота какви допълнителни приходи ще постъпят от компанията и кога

Ден след като партиите в управлението уж се разбраха как да процедират с дерогацията на „ЛУКойл“, напрежението между тях отново се нагнети.

От ПП-ДБ са против провеждането на извънредно заседание на парламента в петък, на което да се гледа темата за работата на рафинерията и липсата на финансова полза за гражданите от съществуващата дерогация за вноса на руски петрол. Двете партии искат темата да се дискутира в парламента след изборите. От ГЕРБ и ДПС са на обратната позиция – оттам обещаха спешни промени в закона за енергетиката и реални постъпления от рафинерията още следващата седмица. Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че извънредно заседаниее на парламента в петък ще бъде насрочено и ще има и от това кой ще се появи на него ще проличи кой е „на хранилката“ на „Лукойл“. „Тя се оказа много голяма – в нея има членове на кабинета, председатели на парламентарни групи и министри“, каза Добрев.

До поредния обрат по темата се стига, след като вчера на съвместен брифинг от ГЕРБ и ДПС обявиха, че е постигнато съгласие дерогацията за вноса на руски петрол да не се прекратява незабавно, но срещу конкретни ангажименти за допълнителни приходи в бюджета от рафинерията. Те настояват да влезе в сила приетият в началото на годината закон за компенсиране на разходите на българите за транспорт, като „ЛУКойл“ започне да плаща месечна вноска, изчислявана на базата на разликата между цените на суровия нефт сорт „Брент“ и внасяния нефт с руски произход. Според ГЕРБ разликата стига 73 стотинки и от вноската могат да се очакват 1 млрд. лв. годишно. Отделно от това се обещават 500 млн. лв. постъпления от облагането на свръхпечалбите на „ЛУКойл“.

Още вчера стана ясно, че около уж постигнатото съгласие и поетите ангажименти настава какофония. Премиерът Николай Денков коментира, че не е много ясно дали и как приходите от разликата в цените на сортовете петрол могат да се дадат като компенсация на физическите лица. Такава схема съществуваше – компенсацията беше 25 стотинки, но тя бе обявена за дискриминационна от ЕК.

Днес икономическият министър Богдан Богданов каза, че няма представа как ГЕРБ са изчислили сумата от 1 млрд. лв. и потвърди само, че до края на годината  бургаската рафинерия трябва да внесе 500 млн. лв. от данък печалба. Според Богданов обаче останалите 1 млрд. лв. вноски към фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (СЕС) не са сигурни.

„ЛУКойл Нефтохим“ трябва да прави вноски към фонд СЕС, които отчитат разликата между цените на скъпия петрол „Брент“ и евтиния руски „Уралс“, но законът, който въвежда тази вноска, още не е влязъл в сила“, припомни Богданов. Служебният кабинет се замота с нотификация на ЕК за тази схема, но документите вече са изпратени до Брюксел от кабинета Денков и се чака произнасяне. Богданов обаче изтъкна, че няма яснота дали промяната може да влезе в сила със задна дата.

Още снощи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е водещ в нападките по темата, разкритикува позицията на правителството и ПП във Фейсбук (правописът е запазен):

„Чета изказванията в медиите и не мога да повярвам на случващото се. Изглежда сякаш ние и ПП участвахме сутринта в различни срещи или имаме съвсем различни интереси. Ние мислим за интереса на хората, те мислят за интереса на Лукойл. (Аз лично имах усещането, че Лукойл присъстват също на срещата). Най-добре следващият път да има медии и протокол, защото на промяната им отнема по-малко от 2-3 часа за да се отметнат.

Ето ви моят преразказ на събитията, който ще потвърдят и останалите участници.

Тема 1: Данъци на Лукойл

Денков обеща да накара Лукойл да си изтеглят коригиращата декларация внесена в НАП през септември още следващата седмица и тогава да платят 500 милиона лева. Неговият началник на кабинет бил разговарял още миналата седмица с тях и те вече му били обещали. На директен въпрос кога ще влязат парите, отговорът беше следващата седмица!

Тема 2: Вноски на Лукойл във ФСЕС

В преходни и заключителни разпоредби на Закона за енергетиката се премахват всички пречки пред събирането на тези пари. Този закон има наложено вето от Президента, което ние ще преодолеем в сряда в енергийна комисия, в петък в пленарна зала и законът ще бъде обнародван в Държавен вестник във вторник. От деня на обнародване, законът е в сила и Лукойл започват да внасят дължимите суми във фонда от където те се връщат на хората. Вторник!

Нещо повече! В Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, в параграф втори е записано:

#2. (1) До 31 октомври 2023г. Министерският съвет одобрява програмите за финансова подкрепа, условията и реда за предоставяне на средствата за подкрепа, както и лицата, които имат право на подпомагане съгласно чл. 8, ал. 1 и 2.

Кой ден е 31.10.2023? Вторник!

Просто казано, другият ВТОРНИК Лукойл трябва да започне да прави вноските, а правителството трябва да започне да връща парите на хората. По 73 стотинки на литър бензин и дизел!

Тоест, не само че ни обещаха на срещата, а и законовият срок им е тогава.

Не са готови?! Къде спаха 5 месеца? Да работят събота и неделя!

Ама това няма да се хареса на Лукойл? Няма! Ама да му мислят тия дето са на хранилката. Нас ни интересуват само хората!

Не могат да се справят? Ами да си подават оставките! Аман!

На съвместен брифинг с депутати от ДБ днес пък съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че предложеният от ГЕРБ законопроект е писан на коляно, не е добър и следва да се изчака изготвянето на проект от самото министерство на енергетиката.

„Борисов казваше – като дойда на власт, бензинът ще падне с левче. Наслушали сме се на популистки обещания. Да, трябва да съберем финансите от „ЛУКойл“, трябва да върнем парите на хората. Но не на коляно, а да се работи с истинските експерти в министерство на енергетиката. Това са промени, които засягат цялата българска икономика и трябва максимално добра експертиза. Ако се свика заседание в петък, ще станем свидетели на предизборен популизъм без реално да се внасят истински решения“, коментира Петков.

Ивайло Мирчев от ДБ изтъкна, че партията приема и предложението за по-голям контрол върху данъчните складове на „ЛУКойл“, и идеята за назначаване на особен управител, но иска внимателно разработени текстове, а не създаване на криза на пазара на горива. Мирчев припомни, че „ЛУКойл“ години наред не е плащал данъци и допусна, че фирми около ГЕРБ не изпълняват задължението си да съхраняват минималните резерви от горива. Той не уточни кого визира.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев днес внесе яснота по темата за очаквания 1 млрд. лв., като каза, че направените предложения в този момента не касаят събирането на тази сума със задна дата, а начисляването на вноска върху разликата в цените на суровия нефт занапред.

„1 млрд. лв. е сумата, която щеше да се събере, ако таксата беше влязла в сила от януари. За събирането на тези пари е необходима допълнителна законодателна инициатива. В момента предлагаме текстове, които да уредят внасянето на вноските от 31 октомври напред. Всеки ден закъснение е равен на пропуснати 3 млн. лв. приходи от тази вноска“, обясни Добрев.

Той бе категоричен, че на срещата в понеделник обект на споразумение между партиите е било именно прилагането на закона и началото на събирането на вноските. „Тъй като в закона в закона за енергетиката в преходните и заключителни разпоредби им записахме дата, от която те трябва да връщат компенсацията на хората – въпросният 31 октомври, вторник, всички тези на хранилката на „Лукойл“ бламират заседанието на НС, за да не се приемат тези промени“, коментира Добрев.

Ще бъде предложен и текст, с който да се поправи грешката с въведеното изискване за съхранение на 100% от запасите на горива в данъчни складове на територията на България. Предложението ограничава конкуренцията, защото „Лукойл“ има монопол върху данъчните складове у нас. „Ще проличи много ясно кой е на хранилката. ГЕРБ и ДПС имаме 105 гласа, а са ни необходими 121“, допълни Делян Добрев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране