10.05.2018 | 20:34
Махнаха дъщерята на Янка Такева от „София тех парк“

Девет месеца след влизането си в управителния съвет на държавния „София тех парк“ Живка Такева-Първанова, дъщерята на несменяемия синдикален лидер в образованието Янка Такева, е махната от управлението. Това се случва две години преди изтичането на мандата й. Живка Такева, която дълги години преди влизането си в „София тех парк“ беше зам. областен управител на София-град, нямаше никакъв опит в областта на технологиите. При назначаването й през август 2017 г. от Министерството на икономиката обаче обясниха, че тя би допринесла „за комуникацията на компанията с всички държавни органи, както и за бъдещото териториално разгръщане на парка“.

Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството, сменя цялото ръководство, назначено през август 2017 г. От управителния съвет излизат още Николай Андреев и Тодор Ангелов, който беше и досегашният изпълнителен директор на компанията. Решението за рокадата е взето на извънредно общо събрание, но смените още не са вписани официално в Търговския регистър.

На мястото на тримата напускащи ръководители, за които Караниколов заяви през август 2017 г., че са лично негов избор и са безспорни професионалисти, влизат Васил Караиванов и Натанаил Стефанов. Те двамата бяха в управлението на „София тех парк“, когато Теодор Седларски беше икономически министър и бяха отстранени от Караниколов с мотива, че са се занимавали „само с продажба на имоти, а не това е неговата цел“. Освен тях двамата в УС влиза и едно изцяло ново попълнение – Тодор Младенов. Той ще е и новият изпълнителен директор.

Освен промените в оперативното управление на общото събрание е решено „София тех парк“ да премине към двустепенна система на управление и да бъде създаден надзорен съвет. Негов председател ще бъде Теодор Седларски, който бе икономически министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Другите двама членове на надзора са бизнесмените Петър Статев и Костадин Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране