06.08.2015 | 17:05
Македония арестува 9 души от „Ислямска държава“
Властите издирват още 27 екстремисти

Македонските сили за сигурност задържаха девет души, които са били членове на „Ислямска държава“. Спецакцията започна рано тази сутрин и се проведе в няколко града на страната. Силите на реда издирват още 27 екстремисти, съобщиха от вътрешното министерство, а 20 от тях се предполага, че се сражават и в момента на територията на Сирия.

Сред арестуваните е и имамът на джамиите Тутунсуз и Яя паша Реджеп Мемиши. В джамията Тутунсуз е открито знамето на „Ислямска държава“. „Антитерористичната акция на МВР има за цел да арестува лица, за които има съмнения, че са участвали в паравоенни формирования в Сирия и в други част на света, където има военни конфликти. Акцията има за цел да бъдат арестувани и лица, които набирали македонски граждани за включване във войната в Сирия“, каза говорителят на вътрешното министерство Иво Котевски.

Той уточни, че операцията се провежда в столицата Скопие, както и в градовете Струга, Куманово, Тетово и Гостивар – в западната част на Република Македония. Котевски поясни, че в антитерористичната акция участват и спецчасти на МВР.

На 9 май при друга подобна акция в град Куманово загинаха 8 македонски полицаи, а 10 терористи бяха убити. При сраженията бяха ранени 38 македонски полицаи. Месец преди това бе извършено нападение срещу граничен пункт на границата между Македония и Косово. Македонското вътрешно министерство започна антитерористична операция срещу членове на „Ислямска държава“ в страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране