03.01.2018 | 20:00
Псевдосуматоха за „третия пол“ пробва да разцепи правителството
Осем министри бойкотираха конвенция срещу домашното насилие, обявена за приоритет на европредседателството

Още на третия ден от българското европредседателство един от обявените приоритети раздели кабинета. Агресивна кампания срещу легализирането на „третия пол“ накара осем министри на Бойко Борисов да бойкотират Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита от домашно насилие. „Гласуваха против нормално сексуално ориентираните“, обясни позицията на колегите си вицепремиерът Валери Симеонов. Той не забелязал как е гласувал премиерът, „защото в този момент гледах в друга посока“. Кои министри са против, ще стане ясно в четвъртък, когато се публикува стенограмата от заседанието. Освен Симеонов останалите противници са Красимир Каракачанов, Нено Димов, Емил Караниколов – министри от „Обединените патриоти“, и Владислав Горанов, Кирил Ананиев, Ивайло Московски – от ГЕРБ.

Изработеният през 2011 г. документ, известен като Истанбулската конвенция, е първият инструмент в Европа, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените, момичетата и децата от всички форми на насилие, дават се и насоки проблематиката на половото равенство да се изучава в училище. От месец ВМРО организира кампания предимно в социалните мрежи, че в учебните програми ще бъде наложено „да се изучават хомосексуализъм и травестизъм и създава възможност за налагане на еднополови бракове“. Конвенцията е в сила от 2014 г. дори в консервативни страни като Турция, Полша и Албания. България е една от последните в ЕС, които все още не са ратифицирали документа.

Вицепремиерът Екатерина Захариева обясни след заседанието на кабинета, че ратификация на конвенцията не води до изменение на конституцията или задължение България да разреши еднополовите бракове. Според нея конвенцията е важна, защото ще се опита още в най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.

България се присъедини принципно към конвенцията през април 2016 г., но тя трябва да бъде ратифицирана и от парламента. През ноември миналата година зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова обяви по време на форум в Брюксел, че приемането на Истанбулската конвенция, борбата с насилието над жени и домашното насилие ще са „приоритетно досие за България“. „По време на българското председателство ще продължим активно да работим по финализирането на Кодекса на поведение и по разглеждането на проектите на решения за сключването на конвенцията от ЕС“, каза тогава Ахладова.

Реакцията на патриотите е заради понятието „социален пол“, записано в българския вариант на конвенцията. В нея пише, че „пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“.

„Т.нар. Истанбулска конвенция подменя естествените и единствени два пола – мъжки и женски – и въвежда трети пол – понятието „социален пол“, който се определя от обществото. Децата ще трябва да учат за травестизъм и хомосексуализъм“, написа във „Фейсбук“ евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Нищо такова няма в конвенцията.

„Социален пол“ се споменава само един път в превода на български, в оригинал думата е „gender“ (директният превод е пол). „На български няма разлика между sex и gender. Според феминизма полът, освен даден по природа, е и социално конструиран – може с действия, образование и култура да изграждаме предопределени полови роли“, обясни пред „Сега“ д-р Емилия Занкина, преподавател по политически науки. По думите й понятието „gender“ все по-често се използва в официалните документи като „пол“.

От думите на Екатерина Захариева стана известно, че е обещано на патриотите при ратифицирането в парламента да има и обяснителна декларация, че тя не води до промяна на конституцията.

В повечето държави в Европа конвенцията е в сила от 2014 г. Документът все още не е ратифициран от Гърция, Унгария, Люксембург. Хърватия и Литва отказват да го ратифицират, защото документът можел да разклати традиционните за тях обществени нагласи. Азербайджан, Русия, Армения и Лихтенщайн не са се присъединили към конвенцията. Тя е подписана от 44 държави. До момента е ратифицирана от 28. България подписа конвенцията на 24 април 2016 г. (Пълният текст на конвенцията на български https://rm.coe.int/168046246f)

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране