12.09.2023 | 10:14
Мамин Ваньо сменен като областен ръководител на ГЕРБ в Пловдив
Димитър Колев заема поста му

Иван Тотев – Мамин Ваньо, подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ в Пловдив със странни мотиви. Това става ясно от прессъобщение на партията.

Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ разгледа и прие оставката на областния координатор на ГЕРБ – Пловдив Иван Тотев. В мотивите си за оставката Тотев посочва, че желае да завърши политическия си цикъл от началното структуриране на местната партийна организация, през спечелването на кметските мандати през 2011, 2015 и 2019 г. и работата си като народен представител. ИК на ГЕРБ приема оставката и благодари на Иван Тотев за работата му през годините. За временно изпълняващ длъжността областен координатор на ГЕРБ – Пловдив, ИК утвърждава Димитър Колев (настоящ кмет на район „Западен“ в Пловдив), се посочва в съобщението.

Смяната е любопитна и от гледна точка на това, че се прави месец и половина преди местните избори. Пловдив заедно със София са двата най-големи града, които ГЕРБ рискува да загуби на вота от ПП-ДБ. 

Иван Тотев бе депутат от ГЕРБ в 41-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народни събрания. Той бе кмет на Пловдив в периода 2011 – 2019 г. Той се прочу със скандален клип, от който се вижда как инструктира да се правят невалидни бюлетини в изборните секции.

Вътрешнопартийният му конфликт с настоящия кмет на Пловдив Здравко Димитров също бе любопитен през годините. Димитров бе избран за градоначалник от ГЕРБ през 2019 г. Той обаче напусна партията тази година, след като лидерът Бойко Борисов му поиска оставката като кмет.

ИК на ГЕРБ утвърди кандидатите на партията за кметове и общински съветници, иначе съобщават днес още от пресцентъра на формацията.

Изпълнителната комисия (ИК) на ГЕРБ приключи процеса по разглеждане на номинациите за кметове и общински съветници на партията, които бяха направени от местните структури. В днешния ден предстои окончателното утвърждаване на кандидатите. В следващите дни утвърдените листи и необходимите документи за регистрация на кандидатите за кметове и общински съветници ще бъдат изпратени до областните ръководства на партията, които ще регистрират кандидатите в Общинските избирателни комисии.

Освен това партията ще регистрира пълни листи за общински съветници във всички 265 общини. На определени места в страната ГЕРБ ще подкрепи за кметове независими кандидати, издигнати от инициативни комитети или ще участва в местни коалиции. Членовете на ИК на ГЕРБ и председателят на партията Бойко Борисов благодарят на местните структури, че при номинирането на кандидати са се съобразили с препоръките за включването в листите за съветници на членове на Младежки ГЕРБ и представители на гражданска квота, както и за обновяване на листите минимум с 50% нови лица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране