04.03.2019 | 11:53
Медведев: Искаме гаранции от ЕС за “Турски поток” през България
Новата линия не трябва да повтаря тъжната съдба на "Южен поток", смята руският премиер
„Турски поток” през България може да се вземе само след получаване на твърди гаранции, че Европейският съюз няма да се намесва в доставките на газ по този маршрут.Това заяви министър-председателят Дмитрий Медведев в интервю за българския вестник „Труд“ в навечерието на посещението си в София, съобщава TACC.

„Новата линия не трябва да повтаря тъжната съдба на „Южен поток“ . Така че решението за удължаване на „Турски поток“ през българска територия зависи от това дали София може да получи твърди гаранции, че ЕС няма да възпрепятства плановете за доставка на газ през новия газопровод“, каза Медведев.

Според Медведев „в момента се разработва възможността за разширяване на втората линия на „Турски поток“ към България, Сърбия и Унгария“.

„Но окончателното решение зависи не само от нас. Изборът между различните варианти за продължаване на „Турски поток“ ще зависи до голяма степен от готовността на инфраструктурата за транспортиране на газ, което от своя страна зависи от интереса и конкретните действия на съответните правителства“, заяви руският премиер.В тази връзка Медведев отбеляза, че вижда движението на България в тази посока – приемането от „Булгартрансгаз“ на окончателното инвестиционно решение за изпълнението на проекта за развитие и разширяване на газопреносната система, както и успешното приключване на събирането на заявления за запазване на бъдещи газопреносни мощности.

„Пътят за започване на строителството е отворен. Но за такъв голям и скъп проект, като газопровод, са необходими допълнителни гаранции“, подчерта министър-председателят.

Като цяло той изрази увереност, че изграждането на друг газов коридор ще увеличи още повече енергийната сигурност в Европа.

„Като се има предвид политиката на либерализиране на пазара на газ, ще бъде възможно да се използва съществуващата инфраструктура по-гъвкаво в зависимост от задълженията, пазарните условия, транспортните разходи и други пазарни фактори“, каза руският премиер.

От своя страна първият заместник-началник на кабинета на министрите на Руската федерация Сергей Приходко отбеляза, че въпросът за получаване на гаранции от ЕС при разглеждането на възможността за полагане на втора линия на „Турски поток“ с достъп до газоразпределителния център в Баумгартен, засяга не само България.

„При финализирането на маршрута за доставките на руски газ позицията на Европейската комисия, разбира се, ще бъде взета под внимание. Ние вярваме, че държавите-членки на ЕС, заинтересовани от руския газ, трябва да получат твърди гаранции от Европейския съюз, че плановете за изграждане на втора линия на „Турски поток“ няма да бъдат нарушени от политически мотивирани решения на Брюксел“, каза Приходко пред журналисти в навечерието на посещението на премиера на Русия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране