19.11.2015 | 14:20
Ментата с мощни хвалби към ДПС-министъра Владислав Горанов и тежки критики към министрите на Реформаторския блок
Хората на Доган били „против” бюджета за 2016 г.

ДПС обвини само министрите от Реформаторския блок за липсата на реформи след първата година от управлението. По време на дебата за държавния бюджет за 2016 г. Йордан Цонев спука от хвалби финансовия министър Владислав Горанов (считан отдавна за основен троянски кон на ДПС във властта – б.а.).

Според Цонев, Горанов се опитвал да свърши работата на министрите от Реформаторския блок и да ги накара да реформират секторите си, за да оптимизират бюджетите си. Те обаче бламирали промените, въпреки че дошли с тези заявки на власт към избирателите си. ДПС няма да подкрепи и ще гласува против държавния бюджет за 2016 г. не само защото сме опозиция, но и заради принципни несъгласия, каза депутатът от ДПС. Една от основните причини за критиката към финансовата рамка била липсата на достатъчно заложени политики за насърчаване на икономическия растеж.

Трябва да кажем добри думи за финансовия министър и за работата на приходните агенции по събираемостта, подчерта Йордан Цонев. Не се осъществиха обаче реформи в другите сектори и липсват съкращения и сме скептични, че и вторият опит (с бюджета за 2016 г.) ще е успешен, добави той. Депутатът от ДПС подчерта, че са снели подкрепата си за кабинета „Орешарски”, тъй като разбрали, че при липса на достатъчно мнозинство и стабилност не можели да правят положителни промени.

След това Йордан Цонев започна нова яростна атака към Реформаторския блок. Те имат шест министерства. Какво се направи за оптимизиране на разходите – нищо, заяви депесарят.
Той добави, че здравният министър Петър Москов се опитвал да прави реформи в сектора, без да пипа финансовата част, което било невъзможно. Според Йордан Цонев състоянието на сектора на можело да се подобри, докато се запазва монополът на основната финансова институция (вероятно Националната здравноосигурителна каса – б.а.).

Депутатът от ДПС отправи по-специални критики и към образователния министър, в чийто сектор не се правели реформи от 2008-2009 г. и където недофинансирането било хронично.
Йордан Цонев обвини РБ, че се опитвали да правят реформи през овладяване на регулаторите. Първо това станало с енергийния регулатор, където резултатът бил печален. След това имало опит за овладяване и на БНБ, сега предстояло да се случи и с КЗК, а през пролетта и с КФН.
Според Цонев на практика реформаторите бламирали управлението. Той завърши речта си с намигване към ГЕРБ: Изводите са за „мандатоносителя”!

2 коментара

  1. ВЕЛИСЛАВА каза:

    Ами когато я каниха в БЕРЛИН, леле трупортия „тази вечер съм на вечеря с най-големия човек в държавата, имат голямо бъдеще за мен“ Ако не е финансовото ще е икономиката, само трябва да сготвя Овчаров-нещо не се разбират и искат да го накажат. И на теб ще помогна- е помогна ми- останах без работа. защото отказах да вляза в твоите схеми- НУШЕ- един ден ще излязат и твойте тефтери- гори ги бързо ако не си го сторила, но има хора като мене дето ти знаят и специялностите и специалните дарби и кой те уреждаше задграничните командировки небеше ли ДПС, нали черпеше в НИАГАРА забрави ли.

  2. ВЕЛИСЛАВА каза:

    Ами енергийната министръка чия е да не е от бойковите, като беше шефка на АДФИ, с КОЙ си говореше с часове и дни преди това предупреждаваше портиерите че пристига господин пеевски служебно да захранва медиите с инфо кого са сготвили, интересно ще бъде да извадят и нейния тефтер. Аз неина приятелка-вече не, лично съм виждала как грижливо си записваше кой да бъде ударен проверен и изобщо същия сцанарии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране