26.06.2015 | 0:08
Митничари спипаха препариран лъв за 40 бона
Конфискуват животното в полза на държавата, пращат го в музей

Турски тираджия изненадващо установи, че транспортира препариран африкански лъв от типа Panthera leo, известен като втората най-голяма котка на земята след тигъра.

Странната находка е била открита по време на митническа проверка на ГКПП Капитан Андреево при излизането на турския тир от България. При вида на препарирания хищник митничарите извикали незабавно екоинспекторите от РИОСВ Хасково, която констатирали, че лицето не притежава необходимите документи по CITES (Конвенцията по международната търговия със застрашени видове).

Деянието е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), допълнили екоинспекторите. Находката в ремаркето на тира изненадала, поне на думи, и самия тираджия – 49-годишния Али Йълдъз. Той бил нает във Виена да транспортира офис оборудване, мебели и „домашни вещи” до адрес в Ирак. Чужденецът получил и необходимите документи за покъщнината. Сред тях била и фактурата за препарирания лъв, на стойност 20 000 евро.

По обясненията на турчина, той трябвало само да превози натоварения от друг багаж до получателя в Ирак и не знаел подробности за товара. Твърденията му обаче били оборени от наличието на подробен списък на стоката, в която препарираният лъв фигурирал.

Находката не представлява митническо нарушение, но пък е такова според международната конвенция за контрол на търговията със защитени видове, както и българският закон за биологичното разнообразие. По него РИОСВ Хасково ще състави акт за административно нарушение, като глобата за физическо лице е от 2000 до 10 000 лв. В случая обаче превозвачът е юридическо лице и носи имуществена санкция в размер от 5000 до 30 000 лв.

Съгласно изискванията ЗБР препарираното животно е оставено на митническо съхранение до влизането в сила на наказателно постановление, след което ще бъде отнето в полза на държавата и предоставено на природонаучен музей. Тепърва ще се уточнява санкцията за нарушаване на международното споразумение CITES. То цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Това става чрез въвеждането на специална система от разрешителни, издадени от съответните власти в страните членки на конвенцията. Нейн обект са около 30 000 вида животни и растения. С приемането на България в ЕС страната ни се задължава да изпълнява регламентите на Евросъюза. Лъвът (Panthera leo) попада в Приложение Б на Регламент 338/97, който регулира търговията със защитени видове от дивата флора и фауна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране