23.01.2016 | 17:10
Москов е цар на фетишите и скандалите
Абсурдно е политическата сила, която уж иска съдебна реформа, да прикрива фрапантно нарушение на закона

Скандалът с ваксините е скандал за неспазване на закона, за предполагаема корупция, за неспазване на европейски изисквания, за сключване на неизгодна сделка, за доставка у нас на неразрешена за употреба ваксина – Еувакс – която самия министър потвърди, че стои на склад и през 2017г. ще бъде унищожена.

Т.е. доставено ни е нещо, което ние да си подържим на склад. С абсурдното обяснение, че то не е разрешено за употреба, но в случай на нужда ще се прилага на бежанци. Пентаксимът не е изследван в европейска лаборатория преди разпространението му до личните лекари и това е нарушение на закона.

Вместо да успокои хората с ясни резултати от Изпълнителната агенция по лекарствата и това да разлепва по кабинетите, Москов обикаля студиата със заклет превод на документите на турския завод. И с писмо от ИАЛ, но не и с резултати от изследвания. Ваксината вероятно не е опасна, защото все пак турските деца се ваксинират с нея и са си живи и здрави, вече са ваксинирани и много български деца и няма данни за странични ефекти.

Но това означава ли, че Москов може да си внася каквото и когато си поиска и да не спазва законите?

И защо един европейски министър не търси решение първо в рамките на ЕС, защо не търси съдействие от европейските институции ако смята, че европейски производител го изнудва? Защо не каже публично и ясно как и защо избра Турция? И хайде ако обича да публикува всички документи на сайта на здравното министерство.

Защото доста често се обърква в говореното във въздуха – дарение ли е, бартер ли е, кое колко струва. Снощи в Панорама пак нахвърля на едро пълни лъжи и измислици – дарението от Турция било 3 000 000 лв., а нашето било за 500 000 лв.?!

Турция дава 100 000 дози петвалентни ваксини и 100 000 дози еувакс. По твърдения на Москов всяка доза е 15 долара. Българската ваксина е 5 000 000 дози и струва 4,50 лв. всяка. Да посмятаме малко, а? И като се има предвид, че 100 000 дози еувакс както стана ясно от думите на самия здравен министър на собствения му брифинг ще си поседят на склад и няма да се ползват, да се замислим малко кое му е изгодното?

Човекът, който злоупотребява със страха на хората, за да прикрие собствените си следи е самия здравен министър.

Човекът, който разбива доверието в здравеопазването е именно той. Защото не спазва законите и е готов на живот и смърт да брани поста си, но не и закона. Човекът, който прикрива с абсурдна арогантност собствената си пълна управленска невъзможност да предвиди рискове в системата и да ги предотврати е здравния министър. Първопричината за истерията е здравния министър. Естествено, че подобна арогантност ще се използва политически от опонентите.

Неестествено е, че неспазването на закона и сключването на сделки неизгодни за България се прикрива от политическата сила, която твърди, че съдебната реформа е нейно кредо.

Съпартийците и коалиционните партньори явно са имунизирани от правосъдие. Съдебната реформа, която някой иска да проведе ще се отнася само до тези, които мислят различно, до опозицията и до гражданите – така ли? Истината е във фактите, не във фетишите. А Москов е цар само на фетишите. И скандалите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране