24.09.2015 | 2:03
Москов уволни подуправителя на НЗОК
Министерството на здравеопазването свива отпускането на лекарства от касата
Петър Москов

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров подаде оставка и обясни, че се оттегля заради „непреодолими различия с политиката, водена от министъра на здравеопазването Петър Москов, която се опитва да наложи върху НЗОК“.

Различията между двамата били по отношение на лекарствената политика и болничната помощ. След като изразил категорично несъгласие с тях, Петров бил призован от Москов да си подаде оставката. „Реших, че е по-добре при тези различия, за да не създавам проблеми на управителя на касата, да напусна“, коментира д-р Петров. Д-р Петров бе директор на НЗОК от март 2003 до януари 2004 г. и стана подуправител на касата през март тази година. Той ще бъде заменен от съветника на министъра на здравеопазването Иванка Кръстева. Преди да работи в МЗ, Кръстева бе главен юрисконсулт на НЗОК.

С нова наредба се променят критериите за определяне на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК плаща напълно или частично лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Причините за разработване на наредбата са свързани с приети промени в Закона за здравното осигуряване, с които се залага ангажимент на министъра на здравеопазването да утвърди тези критерии, става ясно от мотивите, публикувани за обществено обсъждане на електронната страница на МЗ. От проектонаредбата става ясно, че занапред НЗОК ще плаща за по-малко лекарства за масовите заболявания.

Един от критериите гласи, че трябва да бъде направена оценка на резултатите от провеждането на лечение в домашни условия. Затова трябва да са налице ползите от провеждане на домашно лечение, като трябва да са изпълнени поне 4 от 7 показателя. Показателите са удължаване на продължителността на живота на пациентите; подобряване на качеството на живота им; намаляване на усложненията от заболяването; намаляване на честотата и/или продължителността на временната неработоспособност; намаляване на риска от настъпване на трайно намалена работоспособност или увреждане 50 и над 50%; намаляване на необходимостта от хоспитализиране; допълнителни терапевтични ползи и/или удобства за пациентите. Освен това е предложена и група от 5 критерия, от които за включване на дадено заболяване в списъка за реимбурсиране от НЗОК на домашно лечение следва да са изпълнени поне 3.

Един от тези критерии е заболяването да има утвърден ред за диспансерно наблюдение и за проследяване на ефекта от прилаганото домашно лечение. Друг критерий е заболяването да е сред първите 6 причини за умирания или за хоспитализации, или за инвалидизация. Друго условие за включване на заболяването в списъка е то да води до усложнения, чести хоспитализации или трайно намалена работоспособност или степен на увреждане 50 и над 50%.

Наредбата въвежда критерии за включването и на редки заболявания в списъка. Отделен ред ще бъде предвиден за включване в списъка на състояния, свързани с наличие на трансплантиран орган или тъкан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране